USA sankcionujú iránsky stavebný sektor, ktorý je údajne ovládaný teroristami
01 | 11 | 2019 I Marek Molnár

USA uvalili nové sankcie na iránsky stavebný priemysel, pričom sa zamerali sa na niekoľko „strategických“ materiálov - ako sú oceľové rúry a fólie. Mainstreamové média posilnili svoje vágne náznaky spojenia jadrových zbraní a terorizmu.


Štátne ministerstvo oznámilo nové sankcie vo štvrtok a uviedlo, že iránsky elitný revolučný gardový zbor (IRGC), ktorý bol začiatkom tohto roka Washingtonom označený za teroristickú skupinu, kontroluje celý stavebný sektor krajiny.

Sankcie boli uvalené na štyri stavebné materiály, ktoré majú pochybný úžitkový účinok na dvojaké použitie - ako sú antikorózne tvrdé spájkovacie fólie, prvotriedna nehrdzavejúca oceľ, legovaná oceľ a oceľové rúry.

Je iróniou, že by to ani nebolo prvýkrát, keď si Washington pomýlil kovové trubice s potenciálnymi časťami A-bomby. Počas svojho neslávneho prejavu v OSN, pri ktorom USA požadovali povolenie na inváziu do Iraku, minister zahraničných vecí Colin Powell trval na tom, že Saddám Husajn kúpil vysokokvalitné „hliníkové rúrky" na produkciu jadrových zbraní, avšak neskôr to zdiskreditovali odborníci na ministerstve energie.

Napriek množstvu sankcií USA, ktoré už boli uvalené na životne dôležité hospodárske odvetvia - predovšetkým ropu - sa Irán aj naďalej pri stavebníctve a výrobe spolieha na zahraničný dovoz vysoko kvalitnej ocele a železa, častí strojov, surovín a iných medziproduktov.

Najnovšie sankcie, ktoré sa údajne zameriavajú na „teroristickú organizáciu IRGC", určite spôsobia ďalšiu ranu iránskemu nestabilnému hospodárstvu, čím ešte viac utrpia obyvatelia.

Čína odsúdila zahrnutie čínskeho územia do teritória Indie
01 | 11 | 2019 | Mário Martinka