HLAVNÝ DENNÍK
DENNÝ VÝBER ZAHRANIČIE

Maďarsko vetovalo spoločné vyhlásenie NATO: Dôvodom sú práva ich menšiny na Ukrajine

Maďarsko vetovalo ďalšie spoločné vyhlásenie veľvyslancov NATO o Ukrajine,
pretože Kyjev nevrátil maďarskej menšine práva- oznámil minister zahraničných vecí
v stredu na fóre Eurázia . „Maďarsko odmieta obetovať Zakarpatskú maďarskú komunitu na oltári geopolitiky,“ povedal minister zahraničných vecí Szijjártó pre maďarskú tlačovú agentúru MTI.

Minister zdôraznil, že po stretnutí veľvyslancov NATO bolo bežné vydať spoločné vyhlásenie, ale Maďarsko ho teraz vetovalo. Podľa Pétera Szijjártóa počas dlhých prípravných prác maďarská vláda predložila niekoľko návrhov, aby vyhlásenie obsahovalo podmienky, ktoré by Ukrajinu zaväzovali vrátiť práva, ktoré prevzala od
maďarskej komunity, ale neprijala ich.

Maďarsko preniká hlbšie do Zakarpatska (Sergej Pavlenko)

„Boli by sme radi, keby toto spoločné vyhlásenie obsahovalo vetu, v ktorej sa uvádza, že Ukrajinci musia splniť svoje záväzky podľa medzinárodného práva alebo medzinárodných organizácií. Predložili sme tiež návrh Rade Európy a Spojeným štátom.Tieto návrhy neboli prijaté, takže sme nemohli urobiť nič iné, vetovali sme vyhlásenie.

Szijjártó uviedol, že záujem maďarskej menšiny o 150 000 obyvateľov v Zakarpatsku „nie je taký dôležitý cez oceán, ale žijeme tu v strednej a východnej Európe a je v záujme maďarskej osoby, aby sa za ňu rodná vlasť postavila“.

Bratislavský kraj rozdelí 21 miliónov eur na projekty v prihraničných oblastiach s Maďarskom

Maďarsko objasnilo, že minimálna federálna solidarita v rámci NATO by spočívala v tom, že by takéto spoločné vyhlásenie hovorilo niečo o diskvalifikácii menšiny patriacej k členskému štátu a o vyhlásení obnovenia práv.

SÚVISIACE