Johnson je "neuveriteľne frustrovaný", lebo ani druhý termín brexitu sa nesplnil
31 | 10 | 2019 I TASR

Britský premiér Boris Johnson vyhlásil, že je "neuveriteľne frustrovaný" z toho, že Británia neodchádza vo štvrtok z Európskej únie. To mal byť podľa predchádzajúceho plánu termín brexitu a Johnson v minulosti povedal, že "radšej zomrie, ak sľúbený termín nedodrží". Pripomenula to tlačová agentúra DPA.


"Samozrejme, som neuveriteľne frustrovaný, že sme dnes nedokázali uskutočniť brexit, ale nepochybujme o tom, prečo to tak je," povedal premiér novinárom počas návštevy nemocnice v rámci svojej kampane pred predčasnými parlamentnými voľbami. Tie sa budú v Británii konať 12. decembra.

Z toho, že sa neschválili pasáže brexitovej dohody, ktorú dosiahol s Bruselom tento mesiac, obvinil zákonodarcov z volenej Dolnej snemovne britského parlamentu.

Johnson v predchádzajúcom období trval na tom, že Británia vystúpi z EÚ 31. októbra, či už s dohodou, alebo bez nej. Britskí zákonodarcovia ho však donútili požiadať o odklad brexitu do 31. januára 2020, čo Brusel schválil.

Premiér následne vyhlásil voľby v nádeji, že získa väčšinu, čo umožní prelomiť patovú situáciu v parlamente a schváliť jeho dohodu o brexite, pričom sa už Johnson nebude musieť spoliehať na hlasy opozičných zákonodarcov.

Pôvodný deň brexitu bol 31. marca, ale bol odložený, lebo britskí zákonodarcovia trikrát hlasovali proti dohode s EÚ, dosiahnutej Johnsonovou predchodkyňou Theresou Mayovou.

V pôvodný termín brexitu 31. marca sa blízko parlamentu v Londýne konali obrovské protesty zorganizované Stranou brexitu, Stranou nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) a ďalšími probrexitovými skupinami, ale tento štvrtok nie sú podobné akcie hlásené.

"Toto je už druhý dôležitý nedodržaný sľub konzervatívneho premiéra za jeden a ten istý rok," napísal na Twitteri líder Strany brexitu Nigel Farage. "Teraz potrebujeme jasný rozchod, a nie novú zmluvu s EÚ," dodal.