Islamský štát má nového lídra, svojim nepriateľom odkazuje, aby sa netešili
31 | 10 | 2019 I SITA

Po minulotýždňovej samovražde doterajšieho vodcu Abú Bakra al-Bagdádího sa novým lídrom Islamského štátu, momentálne najobávanejšej teroristickej siete na svete, stáva istý Abú Ibrahím al-Hašímí.


Vo zvukovej nahrávke organizácie al-Furkán, ktorá je akýmsi "mediálnym domom" Islamského štátu, to vo štvrtok oznámil hovorca IS Abú Hamza al-Kurejší. Ten sa stal novým hovorcom tejto teroristickej organizácie namiesto Abú Hassana al-Mudžahíra, ktorý prišiel o život len niekoľko hodín po smrti al-Bagdádího pri spoločnej operácii kurdských bojovníkov a americkej armády na severe Sýrie.

Nový hovorca al-Kurejší vyzval všetkých stúpencov Islamského štátu, aby "prisahali vernosť novému kalifovi" al-Hašímímu, a všetkým nepriateľom Islamského štátu odkázal: "Netešte sa."

Al-Bagdádí na sebe v nedeľu odpálil samovražednú vestu po tom, ako ho v jeho skrýši pri Baríši na severe Sýrie vypátrali americkí vojaci. Pri výbuchu nechal zomrieť aj dve zo svojich detí. Na inom mieste v tejto skrýši sa odpálili aj dve z al-Bagdádího žien. Tie mal podľa dostupných zdrojov najmenej štyri, počet jeho detí nie je známy, vie sa však, že niektoré z nich prišli už dávnejšie o život pri bojoch.