Irán prehlásil, že Saudská Arábia prepustila 19 iránskych rybárov
31 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Podľa iránskeho úradníka Saudská Arábia po diplomatických konzultáciách medzi saudskými a iránskymi orgánmi prepustila 19 iránskych rybárov.


Ali Asghar Arable, vedúci úradu iránskeho ministerstva zahraničia v južnej provincii Bushehr, prehlásil, že 11 rybárov boli zatknutých 31. decembra 2018, potom, čo sa ich rybárska loď dostala do teritoriálnych saudskoarabských vôd, z dôvodu nepriaznivých poveternostných podmienok, informoval o tom vo štvrtok iránsky spravodajsky portál Tasnim News Agency.

Ďalších osem rybárov inej posádky, bolo zatknutých z rovnakého dôvodu o mesiac neskôr, 31. januára 2019.

Podľa prehlásenia Arabloua boli rybári „v dobrom zdravotnom stave“ a vrátili sa do prístavu Rostami v Tangestane v provincii Bushehr.

Napätie medzi dlhodobými regionálnymi súpermi Iránom a Saudskou Arábiou sa vystupňovalo po útoku v polovici septembra na dve hlavné ropné zariadenia Aramco (štátny ropný gigant Saudskej Arábie). Kvôli tomuto útoku bola vyradených päť percent celosvetovej zásoby ropy.

Jemenskí povstalci z Houthi si nárokovali zodpovednosť za útok, avšak Saudská Arábia okamžite obvinila Irán, ktorý obvinenia odmietol.

Saudská Arábia a Irán však v posledných týždňoch údajne podnikli kroky na zmiernenie napätia v regióne.

Ali Larijani, hovorca iránskeho parlamentu, začiatkom tohto mesiaca uviedol, že Teherán je otvorený „na začatie dialógu so Saudskou Arábiou a ďalšími krajinami v regióne“.

„Iránsko-saudský dialóg by mohol vyriešiť mnohé bezpečnostné a politické problémy v regióne,“ prehlásil Larijani pre spravodajský portál Al Jazeera.

Severná Kórea vystrelila 2 „neidentifikované rakety“, prehlásila Južná Kórea
Severná Kórea vo štvrtok popoludní vystrelila do vôd medzi Južnou Kóreou a Japonskom dve „neidentifikované rakety“, uviedla vo vyhlásení juhokórejská vláda. Čítať ďalej
31 | 10 | 2019 | Marek Molnár