Halloween zaviedla protestantská cirkev v 16. storočí
31 | 10 | 2019 I Imrich Kovačič / TASR
Predvečer sviatku Všetkých svätých – Halloween - sa oslavuje v noci z 31. októbra na 1. novembra prevažne v anglicky hovoriacich krajinách a v zámorí.

Halloween je slovo prevzaté z anglického výrazu "All Hallows' Evening", čo doslovne znamená predvečer všetkých svätých. Dnes ho poznáme ako komerčný sviatok spojený so strašidlami a s  večierkami v kostýmoch. Jeho pohanský pôvod však siaha až k starým Keltom

V dávnych časoch sa Kelti v noci z 31. októbra na 1. novembra lúčili s letom, ktoré patrilo bohyni života, a vítali vládu kniežaťa smrti Samhaina, ktorý vládol zime.

Verili, že v túto magickú noc sa duše mŕtvych vracajú na zem a snažia sa ovládnuť všetko živé. Obliekali si strašidelné masky a maľovali sa vo viere, že v prestrojení sa zapáčia zlým duchom - a tí ich potom nechajú na pokoji.

Sviatok všetkých svätých a pamiatka zosnulých
31 | 10 | 2019 | Imrich Kovačič / SITA


Neskôr, už v období vlády katolíckej cirkvi, chcel okolo roku 835 pápež Gregor IV. zamedziť sláveniu pohanských sviatkov, a tak sa z keltského Samhainu stal "Sviatok všetkých svätých" a nasledujúci deň - 2. november - bol vyhlásený za "Deň všetkých duší".
Názov Halloween zaviedla protestantská cirkev v 16. storočí.

Charakteristickým halloweenovským symbolom je vydlabaná tekvica s otvormi v podobe tváre, zvnútra osvetlená sviečkou či kahancom, ktorá slúži ako lampáš.

S jej vznikom sa spája zaujímavá povesť. Podľa írskeho folklóru žil raz lenivý, ale lišiacky sedliak Jack, ktorý okabátil a dolapil samotného diabla. Nakoniec ho prepustil za sľub, že jeho duša sa nikdy nedostane do pekla. O nejaký čas hriešnik Jack zomrel, do neba ho však nevzali a do pekla ho podľa dohody odmietol diabol prijať.

Jack nariekal, že bez svetla nevie, kam sa má pohnúť, a vtedy mu diabol dal žeravý uhlík z pekelného popola, ktorý nikdy nezhasne. Jack vydlabal pôvodne nie tekvicu, ale repu, dal do nej uhlík a vydal sa na nekonečné túlanie svetom hľadajúc miesto na spočinutie.

Iná legenda hovorí, že írsky národ vyrezával do repy desivé tváre pripomínajúce lebky zosnulých a sviečka, ktorú vkladali dovnútra, mala nepokojné duše mŕtvych odohnať. Neskôr repu nahradila pôsobivejšie vyzerajúca tekvica.

Migračné kvóty sú pre štáty EÚ záväzné. Tvrdí Luxemburský Súdny dvor
Členské štáty nemôžu podľa Generálnej advokátky Súdneho dvoru EÚ v Luxemburgu odmietať kvóty pre obavy o vnútornú bezpečnosť. Správu dnes priniesla agentúra Reuters. Čítať ďalej
31 | 10 | 2019 | Imrich Kovačič / Reuters


Postupom času sa sviatok Halloween výrazne skomercionalizoval a zmodernizoval. V súčasnosti si ľudia najmä v Spojených štátoch amerických tematicky ozdobujú svoje obydlia, deti oblečené v kostýmoch navštevujú okolité domy a pýtajú sladkosti a večer sa organizujú bujaré oslavy v maskách.

Na Slovensku je však obdobie týchto sviatkov pokojnejšie a tradične venované najmä zosnulým.