Lavrov označil prítomnosť USA v Sýrii za „Arogantnú a nezákonnú“
30 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že Spojené štáty „arogantne“ vyslali svoje vojenské jednotky aby strážili ropné polia v Sýrii, pričom dodal, že stále nie je jasné, proti komu je potrebné zariadenia chrániť.


Kroky Američanov v Sýrii porušujú medzinárodné právo, pretože ich prítomnosť v krajine je „nezákonná“, zdôraznil Lavrov počas tlačovej konferencie spolu so svojimi iránskymi a tureckými partnermi v Ženeve vo Švajčiarsku.

"Vyhlásenie, že na ochranu ropného bohatstva Sýrie je potrebná prítomnosť USA, je veľmi arogantné tvrdenie," prehlásil Lavrov.



Prehlásenie Washingtonu, že ropné polia potrebujú ochranu pred teroristickou skupinou Islamského štátu (IS, predtým ISIS), bolo iba zámienkou na zastavenie sťahovania amerických vojakov zo Sýrie, ktoré predtým oznámil Donald Trump.

Takéto tvrdenie znie mätúco, keďže „už v marci USA oznámili, že islamský štát je porazený a rozdrvený,“ pripomenul ruský minister zahraničných vecí v Ženeve.

Lavrov, turecký minister zahraničných vecí Mevlut Cavusoglu a iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Javad Zarif sa stretli, aby prediskutovali oficiálne otvorenie sýrskeho ústavného výboru, ktorý sa uskutoční v stredu v Ženeve.

Ďalším naliehavým bodom programu bolo prímerie v severnej Sýrii, o ktorom rokovalo Rusko a Turecko v Soči minulý týždeň.

Kurdské sily dokončili odsun zo severovýchodu Sýrie
29 | 10 | 2019 | Gabriel Matta