Klimatická apokalypsa sa blíži, tvrdí americká armáda
26 | 10 | 2019 I Marek molnár

Nová správa americkej armády predpokladá v blízkej budúcnosti zmenu klímy, nedostatok energie a vody, zvýšený prílev utečencov a tiež viac príležitostí na využitie prírodných zdrojov v Arktíde.


Za ťažkopádny názvom „Dôsledky zmeny klímy pre americkú armádu“ sa nachádza 52-stranová správa tímu vedcov, ktorá popisuje apokalyptické scenáre. Ako napríklad konflikty vyvolané stovkami miliónov ľudí vysídlených stúpajúcou hladinou mora; kolaps americkej rozvodnej siete a dopravy; neschopnosť samotnej armády zabezpečiť vodu pre svoje jednotky.



Jedným z apokalyptických krátkodobých scenárov uvedených v správe, je napríklad kolaps americkej rozvodnej siete v priebehu nasledujúcich 20 rokov, ktorý nechá krajinu bez chladenia, úpravy vody, svetiel, kúrenia, klimatizácie, komunikácie, verejnej dopravy, distribúcie paliva alebo skoro všetkého, čo moderná civilizácia vyžaduje.

Riziko nepredstavuje len distribúciu, ale aj výrobu energie. Z 99 jadrových reaktorov v USA, ktoré poskytujú takmer 20 percent energie v krajine, sa 60 percent nachádza v regiónoch, ktoré „pravdepodobne trpia jednou alebo viacerými klimatickými hrozbami“, od zvýšenia hladiny mora a silných búrok až po nedostatok vody.

Autori uvádzajú, že táto globálna katastrofa súvisiaca s klímou, zasiahne stovky miliónov ľudí na celom svete. Jeden z príkladov je Bangladéš, ktorý je zraniteľný stúpajúcimi hladinami morí, pričom utečenci potom vyvolajú konflikty na už tak nestabilnom indickom subkontinente vyzbrojenom jadrovými zbraňami.

USA vyslali svoje vojenské jednotky a stroje na stráženie sýrskych ropných polí potom, čo sa zaviazali „stiahnuť" z tohto regiónu
Americký minister obrany Mark Esper potvrdil, že americké jednotky sa sťahujú do ropných oblastí Sýrie, a to aj napriek predchádzajúcim prísľubom, že sa stiahnu. Čítať ďalej
26 | 10 | 2019 | Marek Molnár