Ministerstvo spravodlivosti preveruje konanie správkyne Bašternákovho majetku
24 | 10 | 2019 I TASR

Ministerstvo spravodlivosti začalo správne konanie vo veci postupu správkyne majetku odsúdeného podnikateľa Ladislava Bašternáka Lenky Ivanovej. Správkyňa totiž nezverejňovala údaje o konkurznom konaní v registri úpadcov. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré agentúre SITA poskytol tlačový odbor. Ministerstvo teraz oficiálnou cestou preveruje jej postup a jednotlivé kroky.


Ladislavovi Bašternákovi potvrdil právoplatne rozsudok ešte v minulom roku bratislavský krajský súd s tým, že nariadil aj prepadnutie majetku. Bašternák si neoprávnene uplatňoval odpočty DPH. Svoj majetok prevádzal na rodinných príbuzných ešte počas toho, ako čelil obvineniu. Vlastnil aj byt v známom komplexe Bonaparte, kde býval expremiér a v súčasnosti poslanec Národnej rady SR Robert Fico (Smer-SD). Nie je nateraz zrejmé, čo hrozí Ivanovej v prípade, že nekonala podľa zákona.

„Ministerstvo spravodlivosti po vykonaní dohľadu nad postupom ustanovenej správkyne konkurznej podstaty úpadcu Ladislava Bašternáka v konkurznom konaní vedenom na Okresnom súde Bratislava začalo proti správkyni správne konanie za porušenie povinnosti týkajúcej sa zverejňovania údajov o konkurznom konaní v registri úpadcov,“ uviedol pre agentúru SITA tlačový odbor ministerstva.

Ministerstvo ešte dávnejšie kritizovalo Ivanovej postup. Poslalo jej navyše aj výklad zákona, podľa ktorého má v prípade postupovať. Verejne tiež vyzvalo všetkých správcov, ktorí nedokážu vykonávať správu majetku v komplikovaných prípadoch, aby sa nepreceňovali a sami požiadali o stiahnutie z prípadov.

„Na základe medializovaných informácií, že správkyňa v prípade prepadnutia majetku Ladislava Bašternáka požiada Ministerstvo spravodlivosti SR o spresnenie zákona, uvádzame nasledovné. Ak správca, respektíve správkyňa nedokáže postupovať odborne podľa zákona a je to nad jej, alebo jeho sily, mal by okamžite odmietnuť výkon správcovskej činnosti, respektíve požiadať súd o odvolanie z funkcie v príslušnom konaní,“ uviedol rezort ešte 19. októbra tohto roka.

Bašternák od roku 2017 čelil obvineniu z neodvedenia daní a poistného. Podľa výsledkov policajného vyšetrovania cez firmu BL - 202 v roku 2012 kúpil sedem bytov v bratislavskom bytovom komplexe Five Star Residence za 12 miliónov eur. Skutočná suma však bola údajne nižšia. Podľa vyšetrovateľa si podnikateľ ako konateľ spoločnosti BL - 202 v apríli 2012 neodôvodnene uplatnil nárok na odpočítanie DPH vo výške takmer dva milióny eur. Bašternák si v súčasnosti odpykáva trest vo väznici s najmenším stupňom stráženia.

Viaceré médiá varovali, že štátu sa môže podariť získať len zlomok zo Bašternákovho majetku.