Francúzsko taktiež pozastavuje vývoz zbraní do Turecka
13 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Francúzsko zastaví všetok predaj zbraní do Turecka, ktorý by sa mohol použiť pri zákroku Ankary proti kurdským milíciám v Sýrii, uviedli francúzske ministerstvá zahraničných vecí a obrany. Berlín vydal podobné vyhlásenie krátko pred Parížom“.


„V očakávaní ukončenia tejto ofenzívy sa Francúzsko rozhodlo pozastaviť všetky plány na vývoz zbraní do Turecka, ktoré by sa mohli použiť v tejto ofenzíve,“ uviedlo spoločné sobotné vyhlásenie ministerstiev. „Toto rozhodnutie má okamžitú účinnosť.“

Pozastavenie predaja zbraní prichádza týždeň pred tým, ako sa ministri EÚ pripravujú na stretnutie v Luxemburgu, aby naplánovali reakciu na ofenzívu tureckej operácie Mierová Jar a potom, čo nemecký minister zahraničných vecí Heiko Mass oznámil podobné zastavenie vývozu zbraní začiatkom soboty.

Holandsko a Nórsko v reakcii na to tiež zastavili všetko predaj zbraní do Turecka.

Lídri na Západe odsúdili tureckú ofenzívu, ktorá sa začala po stiahnutí amerických jednotiek zo severnej Sýrie. Hoci americký prezident Donald Trump bol obvinený z „opustenia“ kurdských spojencov, Trump hrozil potrestaním Turecka ekonomickými sankciami, pokiaľ jeho armáda nebude mať zdržanlivosť.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa zaviazal zamerať iba na „teroristov“ v severnej Sýrii a vyhnúť sa zasiahnutiu civilistov. Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves le Drian napriek tomu vyzval Erdogana, aby zastavil vojenskú operáciu v spoločnom vyhlásení so svojimi belgickými, estónskymi, nemeckými, poľskými a britskými partnermi.

Blíži sa koniec vojny v Sýrii (Dmitrij Minin)
Komentár Dmitrija Minina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
13 | 10 | 2019 | Preklad: Redakcia HD