Turecko varuje Kurdov, že „čoskoro“ vstúpi do Sýrie
09 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Turecká vláda vydala varovanie pre Kurdov v Sýrii, pričom vyhlásila, že za „krátko“ vstúpi do krajiny spolu so spojeneckou armádou, kde budú vykonávať operácie na zabezpečenie hraníc.


„Turecká armáda spolu so Sýrskou slobodnou armádou čoskoro prekročí turecko-sýrsku hranicu. Ľudové obranné jednotky majú dve možnosti: Môžu dezertovať alebo ich budeme musieť zastaviť, aby prerušili naše úsilie v oblasti boja proti ISIS,“ uviedol v utorok hovorca tureckej vlády Fahrettin Altun.



Varovanie prichádza po vysťahovaní amerického vojska z tohto regiónu, čím sa uvoľňila cesta pre turecké operácie. Nálety na kurdské pozície pozdĺž sýrsko-irackej hranice boli hlásené necelý deň po presťahovaní.

Turecko sa sťažovalo na prítomnosť kurdských bojovníkov pozdĺž hranice v severnej Sýrii, pričom to argumentovali tým, že sú spojení s Kurdistanskou robotníckou stranou (PKK), ozbrojenou skupinou v Turecku, ktorá bojuje s vládou prerušovane po celé desaťročia.

Ankara dúfa, že kurdských bojovníkov vytlačí z hranice, aby vytvorili bezpečnú zónu, v ktorej chce presídliť milióny sýrskych utečencov, ktorí v súčasnosti žijú v Turecku.

AKTUÁLNE: Turecko „zaútočilo“ na pozície Kurdov na sýrsko-irackej hranici
Na sociálnych sieťach sa začali šíriť videá, ktoré zachytávajú turecké ozbrojené sily ako leteckými údermi útočia na kurdské jednotky blízko sýrskych hraníc s Irakom, len niekoľko hodín po tom, čo USA oznámili, že sa sťahujú z tohto... Čítať ďalej
07 | 10 | 2019 | Imrich Kovačič