Podmienkou poskytovania služieb spojených s kryptomenami má byť získanie živnostenského oprávnenia
09 | 10 | 2019 I SITA

Zvýšiť ochranu pred možný praním špinavých peňazí a pred financovaním terorizmu si kladie za cieľ novela zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a o ochrane pred financovaním terorizmu z dielne ministerstva vnútra.


Medzi ciele zmeny zákona, ktorá bola dnes odobrená vládou, patria napríklad zlepšenie prístupnosti k registru konečných užívateľov výhod, posilnenie a harmonizovanie pravidiel zvýšenej starostlivosti vo vzťahu ku klientom, prijatie prísnejších opatrení na zníženie rizík legalizácie a financovania terorizmu spojených s „anonymnými predplatenými nástrojmi" alebo monitorovanie neobvyklých obchodných operácii vykonávaných prostredníctvom virtuálnej kryptomeny (digitálne platidlo, pozn. SITA).

Zmena zákona má tiež viesť k precizovaniu postupu finančnej spravodajskej jednotky pri výmene informácií s príslušnými orgánmi členských štátov potrebných pri predchádzaní a odhaľovaní legalizácie a financovania terorizmu.

Novela tiež navrhuje zaradiť medzi osoby povinné sprístupňovať informácie subjekty poskytujúce služby spojené s kryptomenami, pričom podmienkou poskytovania uvedených služieb bude získanie živnostenského oprávnenia. „Z dôvodov právnej istoty sa navrhuje doplnenie definície virtuálnej kryptomeny, poskytovateľa služieb peňaženky virtuálnej kryptomeny a poskytovateľa služieb zmenárne virtuálnej kryptomeny," uvádza rezort vnútra.

Návrh tiež spresňuje prístup do registra právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci (register konečných užívateľov výhod), pričom údaje o konečnom užívateľovi výhod budú verejne prístupné. „Takisto sa ustanovuje povinnosť povinných osôb a príslušných orgánov ohlasovať zdrojovým registrom všetky nezrovnalosti, ktoré zistia medzi informáciami o vlastníckych právach dostupných v tomto registri a informáciami o vlastníckych právach, ktoré budú mať k dispozícii," deklaruje návrh. Novela by podľa návrhu mala v prípad odobrenia parlamentom nadobudnúť účinnosť 10. januára 2020.