EÚ potrebuje víziu "veľmoci"
08 | 10 | 2019 I Imrich Kovačič



Veľká Británia a USA považujú myšlienku transformácie Európskej únie na superveľmoc za smiešnu, ba priam až zlý vtip. Konštatuje to hlavný zahraničnopolitický komentátor britského denníka Financial Times Gideon Rachman.

EÚ kedysi snívala o tom, že celý svet by sa posunul smerom k systému založenému na právnych predpisoch, čo je podobné metóde EÚ. Ale svetový poriadok, formovaný Čínou Si Ťin-pchinga a Amerikou Donalda Trumpa, bude založený skôr na moci ako na pravidlách.

Obchodná vojna medzi USA a zvyškom sveta iba zdôrazňuje, že malé európske krajiny sa pri ochrane svojich záujmov už nemôžu spoliehať na medzinárodné pravidlá. Potrebujú veľkosť a váhu, ktorú Európska únia poskytuje.

Geopolitická sila EÚ sa prejavila, keď sankciami reagovala na anexiu Krymu a ruské zasahovanie na Ukrajine a tiež v prípade Brexit-u. Gideon Rachman podotýka, aj keby USA stiahli všetky svoje jednotky z Európy - čo je nepravdepodobné - bolo by pre kohokoľvek (a nie len pre Rusko) obrovským rizikom vojensky ohrozovať  kolektív štátov s veľkosťou a bohatstvom EÚ.

Komentátor sa tiež zaoberá úvahami, že by takáto EÚ vydržala rôzne tlaky a ako všetky „impériá“ by sa mohla taktiež rozpadnúť. Domnieva sa však, že vonkajšie tlaky na európske národy iba zvýšia snahy krajín EÚ kontrolovať svoje rozdiely a budú sa naďalej o to viac zbližovať. EÚ sa nazývala mierovým projektom. Rachman si myslí, že „v modernom svete ide skôr o mocenský projekt - a to je správne.“


Celý článok môžete nájsť na: The EU needs to be a power project