USA sa začínajú sťahovať z tureckých pohraničných oblastí v Sýrii, prehlásili Sýrske demokratické sily
07 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Americké jednotky sa začali sťahovať z častí východnej Sýrie, pričom táto oblasť je hlavným cieľom Turecka, ktoré chce postaviť „Bezpečnú zónu“ na sýrskej pôde pozdĺž tureckých hraníc, ako bezpečnostné opatrenie proti sýrskym Kurdom.


Turecko považuje kurdské milície v Sýrii za podporu svojich domácich kurdských partizánov. Sýrske demokratické sily (SDF), ktoré boli spojencami USA v boji za severovýchodnú Sýriu, sú prevažne kurdské, takže ich Ankara považuje za teroristov.

Turecko hrozí, že zaháji vojenskú kampaň proti sýrskym Kurdom, pričom tvrdí, že je potrebné zaistiť "Bezpečnú zónu" pozdĺž hranice. USA nedokázali presvedčiť svojho spojenca z NATO, a teraz im nezostáva nič iné len sa odsťahovať.

Podľa tlačovej agentúry Hawar News Agency, americké jednotky v pondelok opustili svoje pozície v mestách Sari Kani a Tell Abiad.

"Americké sily nesplnili svoje záväzky a stiahli svoje sily z pohraničných oblastí s Tureckom. Turecko sa teraz pripravuje na inváziu do severnej a východnej Sýrie," uviedlo vo vyhlásení SDF.

Kurdovia opakovane vyhlásili, že turecká operácia môže nechcene uľahčiť oživenie teroristickej skupiny Islamský štát (IS, predtým ISIS), ktorá bola hlavným protivníkom SDF v boji za severovýchodnú Sýriu.

Turecký prezident Recep Erdogan prehlásil, že jeho americký kolega ho v nedeľu večer ubezpečil, že stiahnutie amerických jednotiek je bezprostredné. Biely dom predtým informoval o telefonickom rozhovore medzi oboma vodcami a uviedol, že sa nijako nezúčastní tureckej operácie.

Turecko je „už v oblasti“. USA sa nebudú miešať do tureckej cezhraničnej operácie v Sýrii.
USA nebudú brániť ani podporovať a ani inak sa podieľať na nastávajúcej tureckej vojenskej operácii v severnej Sýrii a nebudú do tejto operácie zasahovať, pretože už nebudú v „bezprostrednej oblasti“, vyhlásil Biely dom. Čítať ďalej
07 | 10 | 2019 | Imrich Kovačič