Turecko je „už v oblasti“. USA sa nebudú miešať do tureckej cezhraničnej operácie v Sýrii.
07 | 10 | 2019 I Imrich Kovačič

USA nebudú brániť ani podporovať a ani inak sa podieľať na nastávajúcej tureckej vojenskej operácii v severnej Sýrii a nebudú do tejto operácie zasahovať, pretože už nebudú v „bezprostrednej oblasti“, vyhlásil Biely dom.


Turecké jednotky a obrnené vozidlá sa hromadia na sýrskej hranici po tom, ako Erdogan vyhlásil okamžitý vpád (VIDEO+FOTO)
Turecko vyhlásilo posilnenie na sýrskych hraniciach po prehlásení prezidenta Erdogana o hroziacej vojenskej operácii proti kurdským militantom podporovaným Spojenými štátmi. Videá boli zdieľané na sociálnych sieťach, ale aj v národných televíznych... Čítať ďalej
06 | 10 | 2019 | Marek Molnár

"USA dosiahli svoj cieľ v regióne ako poraziť teroristickú skupinu islamského štátu a zajali stovky týchto bojovníkov. Teraz štedro umožnia Turecku prevziať kontrolu nad oblasťou." uviedol hovorca Donalda Trumpa  po tom ako sa s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom telefonicky dohodli na ďalšom postupe.


"Spojené štáty nebudú podporovať ani sa nebudú podieľať na operácii v Sýrii a vojenské sily USA sa po víťazstve nad teritoriálnym „kalifátom“ ISIS už nebudú ďalej zdržiavať v bezprostrednej blízkosti", uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu.




Zjavné stiahnutie amerických jednotiek zo strategického regiónu, v ktorom si Washington už dlhodobo udržiaval svoj vply, je veľkým víťazstvom amerických daňových poplatníkov.

"Turecko bude teraz zodpovedné za všetkých bojovníkov ISIS zajatých v oblasti za posledné dva roky ... USA ich nebudú musieť dlhé roky zadržiavať za vysoké náklady daňových poplatníkov Spojených štátov," uvádza sa vo vyhlásení.



Biely dom niekoľko krát pripomenul Američanom, že to boli USA a iba USA, ktoré porazili strašidelný „kalifát“.

O osude sýrskych Kurdov, ktorí sa považujú za najbližších spojencov USA v krajine, sa vo vyhlásení nehovorí vôbec nič, odkedy sa tzv. „Umiernení rebeli“ stali katastrofou pre amečické PR. Turecko považuje tieto kurdské milície za hrozbu pre národnú bezpečnosť, ktorú je potrebné „vyriešiť“.

Kurdskí demonštranti sa cez víkend zhromaždili pred vojenskými základňami okupovanými USA a prosili o ochranu pred blížiacim sa okupovaním Turecka. Nikto sa však neobťažoval opýtať sa Damašku, aký je postoj suverénneho štátu Sýria, na ktorej území si "riešia" svoje záujmy cudzie štáty.


ANALÝZA: Porážka islamistov, 108 mŕtvych Rusov a strata záujmu
Zdroj: Kommersant Čítať ďalej
05 | 10 | 2019 | Zuzana Perželová