AKTUALIZOVANÉ: Trojica vedcov získala Nobelovu cenu za medicínu
07 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Trojica vedcov William G. Kaelin, Peter J. Ratcliffe a Gregg L. Semenza získali Nobelovu cenu za fyziológiu a medicínu. 


Tohtoročnú Nobelovu cenu získala trojica vedcov: William G. Kaelin z Harvardskej univerzity; Peter J. Ratcliffe z Oxfordskej univerzity; a Gregg L. Semenza z univerzity Johna Hopkinsa.

Vedci získali ocenenie vďaka "výskumu presného mechanizmu, kvôli ktorému bunky vnímajú a adaptujú sa na zmeny v dodávkach kyslíka,“ uviedol výbor pre Nobelovu cenu.

Okrem opisu základného fyziologického procesu, ktorý pomáha ľuďom prosperovať v niektorých z najvyšších oblastí na Zemi, poskytol tento mechanizmus vedcom nové pohľady na liečbu anémie, rakoviny a iných chorôb.

Laureáti Nobelovej ceny za tento rok „výrazne rozšírili naše vedomosti o tom, ako fyziologická reakcia umožňuje život,“ prehlásil Randall Johnson, profesor molekulárnej fyziológie a patológie na univerzite Cambridge.

Traja laureáti si rovnomerne rozdelia 9 miliónov švédskych korún (832 523 eur).



Turecké jednotky a obrnené vozidlá sa hromadia na sýrskej hranici po tom, ako Erdogan vyhlásil okamžitý vpád (VIDEO+FOTO)
Turecko vyhlásilo posilnenie na sýrskych hraniciach po prehlásení prezidenta Erdogana o hroziacej vojenskej operácii proti kurdským militantom podporovaným Spojenými štátmi. Videá boli zdieľané na sociálnych sieťach, ale aj v národných televíznych... Čítať ďalej
06 | 10 | 2019 | Marek Molnár