Erdogan a Trump hovorili o bezpečnostnej zóne a dohodli sa na stretnutí
07 | 10 | 2019 I TASR

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a americký prezident Donald Trump v nedeľu prostredníctvom telefonického rozhovoru diskutovali o navrhovanej bezpečnostnej zóne v Sýrii, informovala agentúra DPA. Dvaja lídri sa dohodli, že sa na budúci mesiac na základe Trumpovho pozvania stretnú vo Washingtone.


Erdogan pripomenul, že vytvorenie bezpečnostnej zóny je kľúčové na neutralizáciu hrozby, ktorú predstavujú Strana kurdských pracujúcich (PKK) a kurdské Oddiely ľudovej obrany (YPG) podporované Spojenými štátmi. Zóna podľa prezidentskej kancelárie vytvorí aj podmienky na návrat sýrskych utečencov.

Turecký prezident podľa DPA takisto vyjadril znepokojenie v súvislosti s neúspechom americkej armády a úradov naplno realizovať závery vyplývajúce z dohody medzi USA a Tureckom.

Erdogan ešte v soboru oznámil, že Turecko uskutoční v najbližšom čase pozemnú aj vzdušnú operáciu v severovýchodnej Sýrii východne od rieky Eufrat v oblasti, kde chcú obe krajiny zriadiť bezpečnostnú zónu.

Proti týmto vyhrážkam demonštrovali v nedeľu v prevažne kurdskej oblasti na hraniciach so Sýriou tisícky ľudí, napísala agentúra AFP.

Turecko a Spojené štáty, ktorí sú spojencami v NATO, sa v auguste dohodli na zriadení nárazníkovej zóny na severe Sýrie, aby zaistili, že sýrski kurdskí militanti nebudú operovať v blízkosti hranice s Tureckom.

Podľa Turecka, ktoré mieni nad zónou prevziať kontrolu, však jej zriaďovanie prebieha pomaly. Ankara chce, aby sa zóna rozprestierala do hĺbky 30 kilometrov sýrskeho územia a opustili ju bojovníci YPG. Erdogan opakovane pohrozil, že uskutoční v Sýrii jednostrannú operáciu proti YPG, ak sa bude vznik nárazníkovej zóny odkladať.