Severná Kórea tvrdí, že rozhovory s USA zlyhali, pričom nalieha na Washington, aby „prehodnotil svoje stanovisko“
06 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Severná Kórea prerušila rozhovory s USA o jadrovej energii krátko po tom, ako len začali. Hlavný vyjednávač Pchjongjangu následne vyzval Washington, aby zmenil svoj postoj. Rozhovory sa viedli na okraji švédskeho Štokholmu.


Kim Myong-gil, popredný kórejský úradník prítomný na rokovaniach, prehlásil, že rokovania sa neobnovia aspoň do konca roka a poradili americkej strane, aby prehodnotila svoju pozíciu.

"Rokovania nesplnili naše očakávania a nakoniec sa prerušili," vyhlásil Kim Myong-gil.

Ministerstvo zahraničných vecí USA malo na osemhodinové rozhovory v Štokholme iný názor a tvrdilo, že komentáre Severokórejčanov neodrážajú skutočný obsah ani atmosféru vyjednávania.

Sobotné rozhovory boli prvým stretnutím diplomatov USA a Severnej Kórey po tom, ako sa Donald Trump a Kim Jong-un dohodli na obnovení dialógu, keď sa v júni zišli v demilitarizovanej zóne medzi oboma Kóreami.

Pred švédskym stretnutím minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo vyhlásil, že „je potrebné vykonať veľa práce,“ vyjadril však nádej, že pokrok s Pchjongjangom sa môže dosiahnuť po niekoľkých mesiacoch.

Trump a Kim sa prvýkrát zúčastnili na rozhovoroch v Singapure v júni 2018, čo sa považovalo za hlavný prielom smerom k mierovému urovnaniu na Kórejskom polostrove. Pred rokovaniami sa vodca USA dokonca vyhrážal použitím sily proti Pchjongjangu počas svojho vojenského jadrového programu a pokračujúcich testov balistických rakiet.

Druhý samit oboch vodcov vo Vietname, ktorý sa konal tento február, bol však skrátený a skončil sa bez dosiahnutia akýchkoľvek dohôd. Trump uviedol, že rozhovory zlyhali, pretože Severná Kórea požadovala zrušenie všetkých sankcií naraz. Pchjongjang túto žiadosť poprel a obviňoval Američanov z toho, že nie sú ochotní súhlasiť ani s malými ústupkami.

MIMORIADNA SPRÁVA: V Bagdade zaútočili ozbrojenci na redakcie médií
Maskovaní ozbrojenci vyplienili kancelárie viacerých televíznych staníc v Bagdade v dôsledku neustále narstajúceho počtu obetí občianskych nepokojov posledných dní. Čítať ďalej
05 | 10 | 2019 | Imrich Kovačič