René Skalný: Sulíkova noc dlhých nožov - Založia "odídenci" zo SaS-ky vlastnú stranu?
06 | 10 | 2019 I René Skalný
Udalosti po sobotňajšom nominačnom kongrese strany Sloboda a Solidarita nabrali rýchly spád. Kritici predsedu Richarda Sulíka to majú zrátané. Napriek tomu, že oficiálne bola vylúčená len predsedníčka poslaneckého klubu a zakladajúca členka SaS - Natália Blahová, ostatní členovia vystupujúci ako neformálna skupina "Demokratické jadro" sú zo strany viac-menej "odídení" tiež.

Vzhľadom k tomu, že ide prevažne o známe tváre liberálov, dá sa predpokladať, že svoj končiaci poslanecký mandát, či nemalú popularitu zúročia v novej či konkurenčnej strane. Z hľadiska stratégie, by to vôbec nebol zlý ťah.

"V strane SaS je upratané. Natália Blahová vykopnutá, z kandidátky vylúčení Kiššová, Galko, Rajtár, väčšina členov Republikovej rady či niektorí poslanci. Všetko ľudia, ktorí vytrvalo a systematicky bojovali proti mafii a poctivo pracovali na programe, ktorým sa strana SaS doteraz pýšila ako najodbornejším.

Situácia v SaS oslabuje podľa Mesežnikova jej šance na dobrý výsledok vo voľbách
Situácia v strane Sloboda a Solidarita (SaS) oslabuje podľa politológa Grigorija Mesežnikova jej šance na dobrý výsledok v budúcoročných parlamentných voľbách. Nominačný kongres strany schválil v sobotu v Jasnej kandidačnú listinu do volieb... Čítať ďalej
06 | 10 | 2019 | SITA


Nič potupnejšie ako včerajší nominačný a zároveň likvidačný kongres SaS som zatiaľ v mojej doterajšej kariére asi nezažila, a to mám za sebou všeličo. Cisár je nahý, ale minimálne polovica straníkov to ešte stále vidí inak. Tlieskali a neváhali v jeho mene hádzať kameňom.

Možno sú už konečne spokojní. Posilnení pocitom vlastnej dôležitosti si ešte neuvedomujú, že práve pochovali SaS, ktorú sme desať rokov budovali na pevných hodnotách a princípoch. Tie práve padli, už je to celkom iná SaS." Uvádza poslankyňa Renáta Kaščáková, jedna z kritikov Richarda Sulíka.

"Členovia rozhodli, v SaS-ke je poupratované." Pridáva sa poslankyňa Jana Kiššová, bývalá generálna manažérka v SaS-ke. "Na kandidátke SaS už nebudeme. Naty Blahová, Jozef Rajtár, Ľubomír Galko, Miroslav Ivan, Renáta Kaščáková, Vladimir Sloboda, Rado Pavelka, ja a mnohí ďalší. Teda ľudia, čo sme stranu 10 rokov budovali, tvorili program a roky ho v parlamente obhajovali a boli sme v prvej línii SaS. Budú tam však ľudia, za ktorých dá predseda ruku do ohňa.

RAJTÁR: Sulík je pod vplyvom človeka z prostredia tajných služieb - indície vedú k Výbohovi a Kočnerovi
06 | 10 | 2019 | René Skalný


Tých 10 rokov nijak neľutujem, bola to cenná skúsenosť. Spoznala som množstvo ľudí, ktorí ma naučili spoznať, ktorí sú tí skvelí. Do politiky som išla meniť svet. Nie seba. A to ma z kandidátky SaS diskvalifikovalo. Priatelia, veľmi si vážim vašu priazeň a všetky tie podporné správy, ktoré som za posledné týždne dostala. Ani som netušila, koľkí pri mne a pri nás v tomto boji stojíte. Veľmi úprimne ďakujem, ste skvelí." Dodáva poslankyňa.

Iste. Zakladať stranu s pár poslancami, navyše len niekoľko mesiacov pred voľbami je ťažký oriešok aj pre skúsených parlamentných harcovníkov. Je tu však jeden moment, ktorý neradno podceniť; veľká časť Demokratického jadra stranu SaS priamo zakladali a v nemalej miere stoja za jej popularitou. Sulíkove "čistky", teda berú ako osobnú zradu.

A pomsta býva veľmi silný motív. Stačí, ak by odídenci pod "novou vlajkou" Sulíkovi zobrali "len" zopár drahocenných percent, ktoré môžu SaS-ke tak zúfalo chýbať pri skladaní novej vlády, či dokonca na prekročenie hranice zvoliteľnosti.

Ktovie? Možno sa liberálny vzbúrenci vyberú viac progresívnym smerom, čo by bola pre obe strany takpovediac svadba z rozumu. A možno aj láska na druhý pohľad. V každom prípade, vyjadrenia najhlasnejších kritikov Rajtára a Galka nepripomínajú útek z bojiska;