Mimozemské sondy špehujúce Zem? Vedec varuje pred možnými „sliedičmi“ v našej slnečnej sústave
06 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Je Zem pod pozorným dohľadom „číhajúcich“ mimozemských špionážnych sond? Jeden americký fyzik tvrdí, že hoci je to vcelku nepravdepodobná možnosť - nebolo by na škodu poslať naše vlastné sondy, aby sa na to pozreli a ubezpečili sa.


Fyzik a nezávislý vedecký pracovník spoločnosti SETI (Search for mimaterrestrial Intelligence), James Benford, tvrdí, že blízke asteroidy, ktoré sú v blízkosti obežnej dráhy Zeme, by boli ideálnym miestom pre mimozemské špionážne miesta. Svoje zistenia uverejnil minulý mesiac v recenzovanom astronomickom denníku s názvom „Looking for Lurkers“ („Hľadanie sliedičov“).

"Sonda umiestnená v blízkosti by mohla čakať, pokiaľ naša civilizácia vyvinie technológiu, ktorá by ju mohla nájsť, a akonáhle bude kontaktovaná, môžme viesť rozhovor," napísal Benford.

"Mimozemská sonda by tu mohla byť už po dlhú dobu, pričom pozoruje našu biosféru a civilizácie," ďalej uviedol americký fyzik.

Benford vo svojom príspevku nielen ponúka „možné miesta pre mimozemské sondy“, ale aj navrhuje spôsoby, ako by vedci mohli hľadať dôkazy o mimozemskej prítomnosti, od použitia optických a rádiových ďalekohľadov až po priame odoslanie kozmickej lode.

Vzhľadom na svoju blízku a stálu prítomnosť v blízkosti Zeme by sa dalo predpokladať, že Mesiac by bol vhodnejšou špionážnou stanicou ako vzdialenejšie asteroidy, avšak nato Benford prehlásil, že akákoľvek konkrétna časť povrchu Mesiaca bude „v tme dva týždne“, čím pripraví akúkoľvek sondu o slnečnú energiu, ktorú by mohla potrebovať. Umiestnenie sondy príliš blízko k Zemi môže tiež predstavovať riziko pre mimozemšťanov, pretože Benford tvrdí, že by si pravdepodobne želali zostať v utajení.

Zatiaľ čo Benford uznáva, že táto myšlienka je strela bez presného cieľa, tvrdí, že pri skúmaní sa nič nestratí a získame tým len nové vedomosti.

"Ak nič nenájdeme, znamená to, že nikto neprišiel skúmať život na Zemi po viac ako miliardu rokov," uviedol Benford. "To je veľké prekvapenie, ohromujúca vec," dodal.

Paul Davies, fyzik a astrobiológ na Arizonskej štátnej univerzite, mal tiež pochybnosti o nájdení mimozemskej technológie kdekoľvek v blízkosti Zeme, uviedol však, že by bolo prospešné, keby ju vedci preskúmali.

"Aká je pravdepodobnosť, že mimozemská sonda bude na jednom z týchto asteroidov? Samozrejme veľmi nepravdepodobná," prehlásil Davies. "Ale nestojí to tak veľa aby sme to nepreskúmali, tak prečo nie? Aj keď nenájdeme mimozemšťanov, mohli by sme nájsť niečo zaujímavé,“ dodal na záver.

Bojíte sa zombie apokalypsy? Ak chcete prežiť, TIETO miesta vás zachránia!
Všetci dúfame, že k tomu nedôjde, ale priznajme si, vždy sa hodí byť pripravený na všetko. Nové výskumy tvrdia, že vedci identifikovali 20 najlepších miest, na ktoré by ste sa mali zamerať, ak vypukne pandémia, ktorá môže dokonca spôsobiť vyhynutie... Čítať ďalej
06 | 10 | 2019 | Marek Molnár