Protivládne protesty v Iraku si vyžiadali už viac ako 50 obetí
05 | 10 | 2019 I TASR

Ďalších desať ľudí zomrelo v piatok v rámci protivládnych protestov v irackej metropole Bagdad. Celkový počet obetí demonštrácií v krajine, ktoré sa začali v utorok, tak dosiahol 53. Uviedli to irackí zdravotníci a príslušníci bezpečnostných zložiek, píše agentúra AP.


Podľa citovaných nemenovaných zdrojov deväť ľudí zabili v piatok popoludní v centre mesta neďaleko námestia Tahrír, kde sa v hlavnom meste protivládne demonštrácie sústreďujú. Ďalší človek prišiel o život na predmestí južne od Bagdadu.

Nepokoje vypukli v utorok v Bagdade a rozšírili sa do prevažne šiitských juhoirackých provincií. Spontánne zhromaždenia zvolávajú väčšinou mladí ľudia, ktorí chcú prácu, zlepšenie služieb, zastavenie korupcie či prístup k základným komoditám ako elektrina či voda.

V Iraku momentálne takmer vôbec nefunguje internet, keďže štátni predstavitelia chcú zabrániť, aby protestujúci medzi sebou prostredníctvom neho komunikovali alebo on-line zverejňovali záznamy chaotických protestov.

Iracké bezpečnostné sily zaviedli vo štvrtok v metropole Bagdad zákaz vychádzania a premiér krajiny Ádil Abdal Mahdí v piatok účastníkov protivládnych protestov vyzval, aby sa vrátili domov.