Naí Dillí chce, aby IT giganti podporili výrobu telefónov iPhone v Indii
05 | 10 | 2019 I Marek Molnár

India očakáva, že globálne IT giganty ako Apple, Foxconn a Flextronics zvýšia produkciu v Indií vďaka novým výhodným daňovým zákonom, ktorých cieľom je pritiahnuť výrobcov.


„Sme už druhým najväčším výrobcom mobilných telefónov na svete. Teraz vo veľkom prichádza Apple, ktorý si údajne otvorí svoj najväčší a najmodernejší obchod v Bombaji a spoločnosť Samsung sa sťahuje z Číny,“ uviedol indický minister komunikácií, elektroniky a informačných technológií Ravi Shankar Prasad v rozhovore pre spoločnosť ET.

Ďalej uviedol, že jeho krajina je v konkurenčnom boji o nahradenie Číny ako svetového výrobného strediska v elektroniky.

„Najväčším dňom pre mňa bude zdvihnutie telefónu Apple, na ktorom bude napísané: Navrhla spoločnosť Apple v Kalifornii a zostavili v Indii. Čím nahradíme Čínu, pričom mám pocit, že to bude čoskoro,“ uviedol Prasad.

Naí Dillí nedávno zaviedlo novú daňovú legislatívu, ktorá výrazne znižuje dane vo výrobnom sektore. Prasad tvrdí, že tento krok bol zameraný na prilákanie výrobcov do Indie.

„Prepracovali sme celú štruktúru daňového práva, pokiaľ ide výrobný sektor. Teraz je toto zníženie dane z príjmu právnických osôb samo o sebe obrovské,“ uviedol minister, pričom dodal, že zatiaľ čo „mobilné telefóny sú už úspešným príbehom“, vláda považuje výrobu spotrebnej a lekárskej elektroniky za ďalší krok v rozširovaní výroby.

V septembri indická vláda vyzvala výrobcu iPhone spoločnosť Apple, aby rozšírili svoju výrobnú základňu v Indii a využili túto krajinu ako centrum exportu. Táto výzva prišla ako reakcia na spoločnosť Apple, ktorá začala vyrábať batérie v indickom závode na telefóny iPhone, ktoré sú predávané v Indii a ďalej vyvážané do USA.

Väčšina dodávateľov Apple pochádza z Číny, od čínskych spoločností, ako CCL Design, Yuto a Sunwoda, ktoré poskytujú obalový materiál a technológiu tlače. Podľa správ z médií spoločnosť Apple nedávno požiadala svojich dodávateľov, aby presunuli až 30 percent svojej výroby z Číny do iných krajín a India je považovaná za jednu z najvýhodnejších destinácií. Cieľom tohto kroku je okrem iného znížiť závislosť spoločnosti Apple od Číny v dôsledku prebiehajúceho obchodného a colného sporu medzi Washingtonom a Pekingom.

"TECHNOLOGICKÝ POKROK": Tlačené elektronické tetovania môžu vylepšiť zdravotnú starostlivosť, ale dajú sa využiť aj vo vojne (VIDEO)
Inžinieri vyvinuli metódu tlače elektronických zariadení priamo na ľudskú pokožku. Tento skvostný vynález by sa mohol použiť na vytvorenie vysoko technologických obväzov na zákazku a dokonca by sa mohol využiť v modernej vojne. Čítať ďalej
05 | 10 | 2019 | Marek Molnár