"Bystrická dopravná spoločnosť nesie plnú zodpovednosť za katastrofu v Ožďanoch", tvrdí Rigó
05 | 10 | 2019 I SITA

Bystrická dopravná spoločnosť nesie plnú zodpovednosť za vzniknutú katastrofu v Ožďanoch. Uviedol to štátny tajomník ministerstva kultúry Konrád Rigó v stanovisku, ktoré poskytol agentúre SITA v súvislosti s požiarom v kaštieli v Ožďanoch.


„Vlastníctvo národnej kultúrnej pamiatky neznamená iba hodnotný nehnuteľný majetok v účtovníctve podniku, je to aj obrovská úloha spoločenskej zodpovednosti pre firmu. Za stav a za ochranu národnej kultúrnej pamiatky podľa zákonov tejto krajiny zodpovedá jej vlastník," podotkol.

Ako ďalej informoval štátny tajomník, štát podporuje vlastníkov pamiatok prostredníctvom dotácií z rezortu kultúry. „Táto spoločnosť však za posledných päť rokov nepodala ani jednu žiadosť na ochranu kaštieľa a podľa medializovaných informácii svoj majetok nemala ani poistený. Môžeme teda konštatovať, že v týchto svojich zákonných a spoločenských úlohách Bystrická dopravná spoločnosť očividne zlyhala," zdôraznil.

Nakoľko podľa účtovnej závierky z roku 2018 táto spoločnosť disponuje s niekoľko miliónovým nerozdeleným ziskom, Rigó očakáva, že sa tentokrát zachovajú zodpovedne a urobia všetko pre záchranu a obnovu symbolickej pamiatky nášho kultúrneho dedičstva.

Národná kultúrna pamiatka, ktorá je ozdobou tohto regiónu, sa v štvrtok podvečer ocitla v plameňoch. Na mieste zasahovalo takmer 30 profesionálnych a dobrovoľných hasičov. Škody po požiari kaštieľa v Ožďanoch odhadli na minimálne 300-tisíc eur