USA, Veľká Británia a Austrália požadujú, aby im Facebook poskytol prístup k aplikácií WhatsApp a iným zašifrovaným komunikačným aplikáciám
04 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Americký generálny prokurátor William Barr a ďalší západní predstavitelia požadujú od Facebooku, aby poskytli úradom prístup k jeho šifrovaným aplikáciám na komunikáciu, ktoré každý deň používajú stovky miliónov ľudí na celom svete.


V otvorenom liste generálnemu riaditeľovi Facebooku, Markovi Zuckerbergovi, Barr a jeho britskí a austrálski kolegovia napísali, že sa domáhajú k právu o prístup k šifrovaným aplikáciám, pričom žiadajú, aby Facebook odovzdal "kľúče" k súkromným komunikáciám viac než 300 miliónov každodenných používateľov aplikácie WhatsApp, a taktiež 1,5 miliardy každodenných užívateľov Facebooku.

„Spoločnosti by nemali zámerne navrhovať svoje systémy tak, aby bránili akejkoľvek forme prístupu k jej obsahu, a to ani na vyšetrovanie najzávažnejších trestných činov,“ píšu úradníci.

Hoci aplikácia WhatsApp, ktorú vlastní Facebook, je už chránená šifrovaním typu end-to-end, otvorený list tiež vyzýva spoločnosť, aby toto šifrovanie nepoužívala na svoje ďalšie platformy, Facebook Messenger a Instagram Direct.

Úradníci argumentovali túto žiadosť bojom proti zločinu a terorizmu, ale obhajcovia súkromia varovali, že tento krok by mohol vážne poškodiť alebo dokonca „zničiť“ schopnosť komunikovať súkromne a vláda by sa tak mohla ľahko stať špionážnou veľmocou.

Informátor Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) Edward Snowden - ktorý v roku 2013 publikoval tajný materiál z programov hromadného sledovania úradníkov, prehlásil: „Môže to byť najväčšie narušenie súkromia v histórii.“





Gleen Greenwald z Interceptu vyzval konzervatívcov, ktorí „ povzbudzovali Snowdenove odhalenie“, aby sa postavili proti tomuto kroku, pričom prehlásil, že je to: „Pokus o zničenie súkromia a vloženie špionážnej moci do rúk vlády“.



Tento list však nie je ani zďaleka prvým, ktorý americké ministerstvo spravodlivosti poslalo. V júli požiadal Barr technologické spoločnosti, aby narušili ich ochranu a poskytli im prístup k presadzovaniu práva, čoskoro zaznelo vyjadrenie riaditeľa FBI Christophera Wraya, ktorý uviedol, že zdieľa „obavy“ s Barrom.

Google čelí hromadnej žalobe v súvislosti s tvrdeniami, že získal prístup k údajom 4 miliárd používateľov iPhone
Odvolací súd v Londýne rozhodol o hromadnom konaní proti spoločnosti Google v súvislosti s tvrdeniami, že nezákonne použil údaje viac ako 4 miliónov používateľov iPhone, pričom prevrátil predchádzajúce rozhodnutie najvyššieho súdu proti... Čítať ďalej
03 | 10 | 2019 | Marek Molnár