Hongkong: Po zákaze tvárových masiek prepukli zrážky protestujúcich s políciou
04 | 10 | 2019 I TASR

Protestujúci v Hongkongu v piatok večer zapaľovali požiare, stavali barikády a rozbíjali priečelia obchodov na mnohých miestach po tom, čo správkyňa Hongkongu Carrie Lamová oznámila zákaz nosenia tvárových masiek počas demonštrácií.


Stanice metra v niekoľkých štvrtiach boli zničené, pričom okná na operačných miestnostiach boli rozbité a vnútrajšok posprejovaný, opísala situácia tlačová agentúra DPA.

Lamová v piatok uviedla, že od soboty 5. októbra začína platiť zákaz nosenia tvárových masiek počas protestov, ktoré v tejto osobitnej administratívnej oblasti Číny prebiehajú od konca marca. "Každý, kto tento zákaz poruší, môže byť odsúdený až na jeden rok väzenia alebo na finančnú pokutu," povedala Lamová.

Chaos v Hongkongu nemôže trvať donekonečna, vyhráža sa Čína
Z Pekingu v piatok zaznelo dosiaľ najostrejšie stanovisko k nepokojom v Hongkongu, kde prodemokratickí aktivisti už niekoľko mesiacov demonštrujú za zachovanie občianskych slobôd, ktoré im čínska správa začína postupne brať. Čítať ďalej
04 | 10 | 2019 | SITA


Skupina protestujúcich podpálila v luxusnej nákupnej štvrti Causeway Bay vchod na stanicu a potom vytvorila ľudskú reťaz, aby zabránila hasičom dostať sa k požiaru.

Na viacerých miestach použila polícia slzotvorný plyn a vztýčila tiež varovné vlajky naznačujúce, že ak sa davy nerozídu, použije aj gumové projektily.

Medzitým hongkonský aktivista Lester Shum podal žiadosť o právne posúdenie zákazu tvárových masiek - takto sa snaží zablokovať jeho uplatňovanie v praxi od polnoci. Aktivista dodal, že jeho žiadosťou sa bude zaoberať v priebehu piatka najvyšší súd.