Putin: USA sa snažia zaútočiť na svoju menu a ničia dolár v medzinárodnom obchode
03 | 10 | 2019 I Imrich Kovačič

Rusko sa nikdy nechcelo odvrátiť od amerického dolára, ale americká politika ho k tomu donútila, rovnako ako mnoho ďalších krajín, ktoré to museli urobiť, povedal prezident Vladimir Putin účastníkom fóra Týždeň energie.


Podľa ruského prezidenta sú pokusy USA o použitie svojej národnej meny a dolárových vyrovnaní ako nástroja politického nátlaku veľkou chybou. Vysvetlil, že tieto kroky Washingtone už prinútili mnohé krajiny, vrátane spojencov USA, aby prehodnotili ako rezervnú menu americký dolár.

„Dolár sa tešil veľkej dôvere po celom svete. Bola to takmer jediná univerzálna mena na svete. Z nejakého dôvodu začali Spojené štáty americké používať dolár ako politický nástroj, ktorým obmedzovali jeho používanie,“ povedal Putin publiku.

"Oni [USA] si hryzú do ruky, ktorá ich živí," uviedol a dodal, že sankcie iba „podkopávajú dôveru v dolár a nie je jasné prečo ho ničia vlastnými rukami?“

Moskva nedávno znížila podiel amerických dolárov na devízových rezervách o polovicu. Takýto krok však nie je voľbou Ruska, ale podľa Putina je výsledkom Washingtonských sankcií a obmedzení. Moskva a jej spojenci sa preto chcú chrániť a rýchlo diverzifikovať svoje rezervy. Viac ako 70 percent finančných transakcií medzi členmi Euroázijskej hospodárskej únie (EAEU), vedenej Ruskom je nateraz v rubľoch, zatiaľ čo mnoho ďalších krajín prechádza na platby v národných menách namiesto dolára.