Potraviny môžu pre zvýšenie minimálnej mzdy zdražieť, tvrdí SPPK
03 | 10 | 2019 I SITA

 Rozhodnutie vlády o zvýšení minimálnej mzdy na budúci rok o 60 eur na 580 eur môže spôsobiť zdražovanie cien potravín. V tlačovej správe na to upozorňuje Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK).


"Väčšina potravinárskych podnikov totiž nevie utlmiť úpravu minimálnej mzdy vo vlastnej ekonomike a bude nútená rokovať o zvýšení odbytových cien. Bude teraz na zvážení každého jedného výrobcu, či pristúpi k úprave odbytových cien a či to jeho odberatelia akceptujú," tvrdí komora. Rozhodnutie vlády podľa SPPK jednoznačne smeruje k tomu, že je nevyhnuté upraviť odbytové ceny potravín podľa toho, ako rastú mzdy.

Nárastom sumy minimálnej mzdy sa podľa komory totiž nezvýši len samotná minimálna mzda, ale aj mnohé mzdové príplatky. "Minimálna mzda je totiž naviazaná na 42 iných právnych predpisov, čo má následne priamy dosah na ekonomiku jednotlivých podnikov v podobe ďalšieho rastu osobných nákladov zamestnávateľov," uviedol predseda Únie potravinárov Slovenska Stanislav Voskár.

Podpredseda SPPK Marián Šolty tvrdí, že vláda je najdôležitejším článkom pri určovaní minimálnej mzdy. "Na rovinu by mala povedať, že zvýšenie miezd bude mať za následok zvýšenie nákladov firiem v celom národnom hospodárstve," povedal. Položil si pritom otázku, či si krajina môže dovoliť takéto zvýšenie najnižších hrubých zárobkov v časoch spomaľovania rastu hrubého domáceho produktu Slovenska.

Rozhodnutie vlády o zvýšení minimálnej mzdy na 580 eur považuje Slovenský zväz pekárov za bezohľadný zásah do stability potravinárskeho sektora. Slovenskí pekári vnímajú výšku a spôsob prijatia tak zásadného opatrenia ako rozhodnutie, ktoré absolútne nezohľadňuje stav potravinárskeho odvetvia a je prijaté bez akéhokoľvek vyčíslenia dopadov na podnikateľský sektor.

"Napriek ekonomickej nestabilite odvetvia sme boli za obdobie posledných dvoch rokov nútení znášať opakované a podstatné zvyšovanie mzdových nákladov, pričom sme nedostali možnosť tieto zvýšené náklady kompenzovať do podoby zvýšenia cien," uvádzajú pekári v tlačovej správe. Podľa zväzu pekárov sa Slovensko nevyhne opätovnému a veľmi zásadnému zdraženiu vstupných cien.

Podľa predstaviteľov zväzu by však stačilo prijať spolu s minimálnou mzdou aj jednoduché kompenzačné opatrenia, ktoré by umožnili pekárom postupne stabilizovať svoje odvetvie.

"Takýmito nástrojmi sú napríklad zachovanie úrovne príplatkov minimálne na úrovni roku 2019 a neviazať ich na minimálnu mzdu 580 eur, ktorá bude platiť v roku 2020, prípadne zrušiť odvodové zaťaženie pre zamestnancov a zamestnávateľov z tej časti mzdy, ktorá je zaťažená príplatkami za prácu vo sviatok, prácu cez sobotu a nedeľu a počas noci. Žiaľ, na túto tému s nami okrem Ministerstva pôdohospodárstva nikto nechcel diskutovať," uviedla predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov Tatiana Lopuchová.

Pekári upozorňujú na to, že od roku 2018 sa museli popasovať už v tom čase so zásadným zvýšením minimálnej mzdy zo 480 eur na 520 eur, od mája minulého roka do súčasnosti museli čeliť ďalšiemu zásadnému zvyšovaniu mzdových nákladov v podobe zavedenia nových príplatkov za prácu v noci, prácu v sobotu a nedeľu ako aj prácu počas štátneho sviatku, resp. ich zvýšenia.

"Za obdobie od 1. januára 2019 do 1. januára 2020 sa teda zvýšili náklady štyrikrát, pričom takúto intenzitu záťaže v podobe kontinuálneho navyšovania mzdových nákladov jednoducho nie je možné zvládnuť," zdôraznila Lopuchová.

Minimálna mesačná mzda na Slovensku sa od začiatku budúceho roka zvýši zo súčasných 520 eur na 580 eur. V stredu o tom rozhodla vláda. Najnižší hrubý zárobok za každú odpracovanú hodinu stúpne na 3,333 eura zo súčasných 2,989 eura.

Čistý príjem zamestnanca pracujúceho za minimálnu mzdu tak oproti tomuto roku vzrastie o 46,39 eura na 476,39 eura. Za takýmto nárastom sumy čistej minimálnej mzdy však nie je len zvýšenie hrubého zárobku o 60 eur, ale aj nárast nezdaniteľnej časti základu dane na rok 2020 z 19,2-násobku na 21-násobok životného minima, ktoré nedávno schválil parlament.

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter dostal od vlády úlohu, aby pracoval na odviazaní príplatkov za prácu v noci či cez víkend od minimálnej mzdy a aby sa tieto príplatky naviazali na priemernú mzdu. "Niet víťazov, ani porazených," povedal Richter.

Podľa neho je dôležité, aby ľudia mali motiváciu pracovať. "Je to kompromis medzi chceným a možným, chceli sme viac," povedal na tlačovej besede šéf KOZ Marián Magdoško. Dodal, že odborári budú ďalej bojovať za zvyšovanie minimálnej mzdy.