Na Slovensku sa možno budú používať už raz použité zdravotnícke pomôcky, tvrdí SK+ MED
03 | 10 | 2019 I SITA

Ak parlament schváli vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o liekoch a zdravotníckych pomôckach v zmysle predloženého paragrafového znenia, ten umožní opätovne používať vybrané "jednorazové" zdravotnícke pomôcky či zdravotnícky materiál. Združenie dodávateľov zdravotníckych pomôcok (SK+ MED) na to poukázalo v tlačovej správe.


"Návrh zákona je diskriminačný, ohrozuje bezpečnosť pacienta a Slovensko sa stane "úložiskom" použitých zdravotníckych pomôcok," informovalo SK+ MED. Uvedený návrh vládneho zákona považuje SK+MED za nesystémový, neštandardný a diskriminačný.

"Sme presvedčení, že je v záujme pacienta a jeho bezpečnosti, poskytnúť mu počas operačného zákroku nepoužitú zdravotnícku pomôcku, ktorá spĺňa aj tie najnáročnejšie kritériá sterility. Prečo by mal jeden pacient dostať novú, nepoužitú zdravotnícku pomôcku a druhý renovovanú," pýta sa výkonná riaditeľka SK+ MED Katarína Danková.

Slovensko v prípade schválenia tohto zákona bude podľa združenia v krajinách EÚ výnimkou, nakoľko poskytovatelia zdravotnej starostlivosti budú môcť opätovne použiť u pacientov renovované zdravotnícke pomôcky a špeciálny zdravotnícky materiál, ktorý je určený primárne na jedno použitie.

"V praxi by to znamenalo, že pacient počas operácie dostane takú zdravotnícku pomôcku, ktorá už bola použitá u iného pacienta pri rovnakom alebo podobnom operačnom zákroku," informuje združenie. Aj keď podľa SK+ MED zákon predpokladá, že pacient musí byť o takomto kroku zo strany poskytovateľa zdravotnej starostlivosti vopred informovaný, renovácia už raz použitej zdravotníckej pomôcky, ktorá je vyrobená na "jednorazové" použitie je veľmi neštandardným riešením.

"Už zo samotnej podstaty týchto zdravotníckych pomôcok vyplýva, že sú určené na jednorazové použitie a rovnako ich definuje aj vládny návrh zákona, ktorý však nikde presne nešpecifikuje, aké zdravotnícke pomôcky budú môcť byť určené na renováciu," konštatoval SK+ MED.

Pacienti tým môžu byť podľa združenia vystavení väčšiemu riziku infekcií a pooperačných komplikácií, ktoré súvisia s použitím renovovaných pomôcok. "Aj preto ustanovenie návrhu zákona, ktoré by umožňovalo renováciu zdravotníckych pomôcok považujeme za neakceptovateľné a žiadame predkladateľa, aby bol tento paragraf z návrhu zákona vypustený," dodala Danková.