"Doba ľadová": Ruský Lukoil dodáva arktickú ropu do Číny cez nezvyčajnú trasu
03 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Lukoil uzavrel obchodnú dohodu s Čínou o dodávke ropy z Arktídy do obchodnej jednotky Čínskej národnej ropnej spoločnosti.


Obchodná jednotka Lukoil - Litasco predala vzácnu ropu z Arktídy obchodnej skupine CNPC Chinaoil, pričom ropný tanker, Korolev Prospect, uskutočnil plavbu cez Severnú námornú cestu (NSR) z Murmanska do čínskeho prístavu Dongjiakou, čo je veľmi ojedinelá preprava do Číny cez Arktídu namiesto Suezského prieplavu.

Teplé leto umožnilo tankerom cestovať po arktických vodách, ktoré sú po väčšinu roka zmrazené. Trasa cez Arktídu je dvakrát kratšia, ako plavba z Murmanska do prístavu v Číne cez Suezský prieplav, podľa údajov od spoločnosti Refinitiv, ktorá ich uviedla pre agentúru Reuters.

Výnimočnú prepravu cez Arktídu umožnili aj spoľahlivé ceny kľúčovej ruskej spoločnosti ESPO, preferovanej čínskymi nezávislými kupujúcimi, uviedli zdroje agentúry Reuters.

Cisternová loď, ktorá cestovala po Severnomorskej trase, Korolev Prospect, dokončila plavbu z mysu Zhelaniya na mys Dezhnev v ruských arktických vodách s použitím skvapalneného zemného plynu (LNG) ako paliva - prvýkrát v histórii lodnej prepravy tanker preplával celú dĺžku trasy Severného mora pomocou čistého paliva LNG, uviedla ruská prepravná spoločnosť Sovcomflot začiatkom septembra.

Arbitráž pre arktickú cestu do Číny sa uzavrela od doby, kedy tanker Korolev Prospect uskutočnil plavbu medzi koncom augusta a polovicou septembra, pričom ďalšia preprava by sa mohla obnoviť budúci rok, informoval o tom agentúru Reuters zdroj, ktorý je známy z exportných plánov Litasca.

Rusko neustále zvyšuje svoj vývoz ropy do Číny, ale v posledných mesiacoch je Saudská Arábia najvyšším čínskym dodávateľom ropy, keďže kráľovstvo výrazne zvyšuje vývoz na ázijský trh na úkor znižovania zásielok na najtransparentnejšie uvádzaný trh, ten americký.

Druhý mesiac v rade bola Saudská Arábia najväčším dodávateľom ropy v Číne v auguste, ale útoky na ropnú infraštruktúru v Saudskej Arábii môžu urobiť zmeny v septembrových údajoch.

"MOŽNÝ VÝSLEDOK JADROVEJ VOJNY": Štúdia zistila, že jadrová vojna medzi Indiou a Pakistanom by mohla zanechať 125 miliónov mŕtvych
Nová štúdia zistila, že jadrová vojna medzi Indiou a Pakistanom by mohla za pár dní zabiť až 125 miliónov ľudí, čím by prekonala počet úmrtí počas druhej svetovej vojny, a zároveň by poškodila celosvetové životné prostredie. Čítať ďalej
03 | 10 | 2019 | Marek Molnár