"Bude to rýchle a špinavé" Hrozí JADROVÝ ARMAGEDON ?
03 | 10 | 2019 I Imrich Kovačič

Eskalácia napätia medzi Pakistánom a Indiou môže vyvolať "JADROVÝ ARMAGEDON", uviedol šéf pakistanského Kašmíru.


"Aj mierne narušenie už aj tak vysoko konfliktného napätia medzi oboma súpermi, by mohol zapáliť nukleárnu vojnu, ktorá by zabila stovky miliónovľudí", povedal vedúci predstaviteľ pakistanského Kašmíru, krátko po tom, čo sa premiér Imran Khan obrátil na Indiu s podobnou rétorikou.


"Aj obmedzený vojenský konflikt by sa mohol vyvinúť v jadrovú vojnu," citovali Ria Novosti prezidenta pakistanskej časti Kašmíru, Masooda Khana. Hoci by konfrontácia pravdepodobne nebola spojená s inými krajinami, dôsledky by boli rozsiahle a zasiahli by aj okolitý región, uviedol"Ak vypukne vojna medzi Indiou a Pakistanom, bude rýchla, špinavá a smrtiaca. Bude to Armageddon! Stovky miliónov ľudí v južnej Ázii zomrie a 2,5 miliardy ľudí po celom svete bude zasiahnutých žiarením."


Masood Khan, bývalý vyslanec Pakistanu pri OSN, potom nasadil miernejší tón a povedal, že jeho krajina si nepraje vojnu, ale chce predpovedať „realistický scenár pre prípad, aby medzinárodné spoločenstvo mohlo zasiahnuť a vyvinúť spoločný tlak na Indiu“.

Najvyšší pakistánski predstavitelia vyostrili svoju rétoriku po tom, ako India zbavila štáty Džammú a Kašmír ich desaťročia trvajúceho štatútu autonómie, pričom zdôraznila potrebu potlačiť vzbury a separatizmus v himalájskom regióne.

India nakoniec prevezme kontrolu nad Kašmírom, tvrdí indický minister zahraničných vecí
Indický minister zahraničných vecí tvrdí, že očakáva, že sa Kašmír pod kontrolou Pakistanu jedného dňa stane indickým územím. Čítať ďalej
18 | 09 | 2019 | Marek Molnár


Minulý týždeň premiér Imran Khan varoval, že na spornom území hrozí "krvavý kúpeľ" a naznačil, že v prípade vypuknutia vojny by sa mohli proti Indii použiť aj zbrane hromadného ničenia. Ohnivá poznámka Pakistánu sa stretla s okamžitou odozvou Nového Dillí, pričom predstavitelia indickej vlády a rôzne vedecké osobnosti Pakistán obviňovali z „horúcej hlavy“ a „posadnutosti Kašmírom“.

S odôvodnením jednostranného indického rozhodnutia ohľadne Kašmíru, Pakistán nesúhlasí a neustále obviňuje svojho suseda za neprimeraný zásah proti miestnej moslimskej populácii a za porušenie časti sporného územia.

India a Pakistan bojovali počas dvoch vojen, v rokoch 1947 a 1965 o územie Kašmíru a nedávno sa opäť zapojili do niekoľkých menších cezhraničných "potýčiek". Následne sa obe krajiny veľmi nebezpečne priblížili k otvorenej vojne s možnosťou použitia nukleárnych zbraní, ktorými obe znepriatelené strany disponujú. Len vzájomné diplomatické úsilie a gestá dobrej vôle na chvíľu pomohli zmierniť vyeskalované napätie.

Pakistan bude v prípade indickej agresie v Kašmíre bojovať až do konca
Pakistanský premiér Imrán Chán varoval v stredu Indiu, že jeho krajina je pripravená odpovedať na akúkoľvek indickú agresiu v Kašmíre, pričom zdôraznil, že je načase dať Naí Dillí príučku. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
14 | 08 | 2019 | TASR