Treba sa obávať? Masívny hurikán "Lorenzo" trhá rekordy, zasiahol v Portugalsku a pokračuje ďalej do EURÓPY!
02 | 10 | 2019 I Ján Prokop

V stredu ráno zasiahol západ Azorských ostrovov hurikán Lorenzo, ktorý v tomto portugalskom autonómnom regióne spôsobil len menšie škody. Lorenzo, ktorý už zoslabol na najnižšiu úroveň stupnice hurikánov, postupuje smerom na severovýchod a vo štvrtok popoludní by sa mal priblížiť k Írsku, informovala v stredu agentúra Reuters.


Na západe Azorských ostrovov spôsobil vietor ktorý sprevádzal hurikán, veľké vlny a lámal stromy. Miestne úrady už v utorok večer preventívne uzavreli ulice na pobreží, na Azorách zostali v stredu zastavené aj školy, a prevádzky v niektorých z tamojších prístavov.

Hurikány majú počas nasledujúcich rokov navštíviť Európu, a to niekoľko krát!
V nasledujúcich rokoch bude musieť Európa čeliť väčším množstvám hurikánov. Podľa meteorológov za to môžu pokračujúce zmeny klímy. Čítať ďalej
24 | 09 | 2019 | Ján Prokop


Sila vetra na najzápadnejšom z Azorských ostrovov, ostrove Flores s približne piatimi tisíckami obyvateľov, dosahovala 130 kilometrov za hodinu, na ostrove Faial, kde žije na 15 000 ľudí, to bolo 145 kilometrov v hodinu. Teraz sa hurikán Lorenzo podľa amerického Národného strediska pre hurikány (NHC) pohybuje smerom na severovýchod a sprevádza ho vietor o sile asi 150 kilometrov za hodinu.

Hurikán Lorenzo v sobotu vytvoril rekord, keď sa stal prvým hurikánom piatej, teda najvyššej kategórie, ktorý dorazil takto ďaleko na severovýchod Atlantiku. Potom postupne zoslabol.

Azorské ostrovy ležia približne 1360 km od pobrežia kontinentálneho Portugalska, obýva je asi 250 000 obyvateľov a sú obľúbeným cieľom turistov.

Hurikán spôsobil značné škody...

Metro

KTO SA SPÁJA S HARABINOVOU STRANOU? Bývalý šéf Matice, poslanec či historik nie sú jedinými možnými kandidátmi
Marián Tkáč, Peter Marček, Roman Michelko - aj tieto mená spája so sebou nová strana Štefana Harabina. Čítať ďalej
02 | 10 | 2019 | Peter Bachan