Bývalý francúzsky premiér Balladur sa postaví pred súd v obchodnom ponorkovom škandále
02 | 10 | 2019 I Imrich Kovačič

Pakistanský ponorkový obchodný škandál je spájaný s bývalým francúzskym premiérom Balladurom.


Bývalý francúzsky premiér Edouard Balladur bude súdený za finančné zločiny kvôli jeho úlohe v rámci systému provízií, ktorý sa spája s obchodom so zbraňami v Pakistane v 90. rokoch minulého storočia, v rámci ktorého boli úradníkom vyplácané vysoké sumy úplatkov.


Generálny prokurátor Francois Molin vytýčil súdne pojednávanie bez toho, aby upresnil konkrétny dátum, ale uviedol, že konanie sa uskutoční na francúzskom Súdnom dvore, ktorý sa týmto škandálom zaoberá. Spolu s bývalým premiérom bude súdený aj bývalý minister obrany Francois Leotard. Obaja popierajú akýkoľvek priestupok vo svojich rozhodnutiach a následnych obchodoch.





Deväťdesiatročný Balladur bol pôvodne v roku 2017 vyšetrovaný za „spoluúčasť na zneužívaní obchodných informácií a ich zatajovaní“ v súvislosti s ponorkovým obchodom z roku 1994 medzi Parížom a Islamabadom. Aby presvedčil Pakistancov ku kúpe francúzskych ponoriek pred britskou konkurenciou, zariadil režim „provízií“ a úplatkov pre celú "litániu" úradníkov, lobistov a iných podnikateľov v oboch krajinách.

Vyšetrovanie ukázalo vážne podozrenia voči Balladurovi, že tieto "čierne" platby nie len že schválil, ale údajne aj sám profitoval z celej dohody. Výťažok mal následne použiť na financovanie svojej prezidentskej kampane v roku 1995, v ktorých nakoniec prehral so Jacquesom Chiracom.

Pakistanskí vyšetrovatelia prvýkrát odhalili schému provízií a úplatkov ešte v roku 1997. Do súvisu s touto aférou následne dali aj bombové útoky v meste Karáči z roku 2002, ktoré zamerali pozornosť na tento škandál, nazvaný „aféra Karáčí“. Bombové útoky boli vtedy zamerané na závod pre stavbu ponoriek. O život pri nich prišlo až pätnásť zamestnancov závodu, vrátane 11 francúzskych inžinierov. Z incidentu boli  obviňovaní islamistickí bojovníci. Niektoré správy však tvrdili, že bombové útoky by mohli byť odvetou za nezaplatenie francúzskych provízií.