Vladimír Maľšev: Návrat Sebastiana Kurza
01 | 10 | 2019 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Vladimíra Maľševa (Fond strategickej kultúry)


Koho oslovuje zrejme staronový mladý rakúsky kancelár


V predčasných parlamentných voľbách v Rakúsku 29. septembra zvíťazila opäť Rakúska ľudová strana (ANP) Sebastiana Kurza. Ten sa pravdepodobne znova vráti na post rakúskeho kancelára.


Podľa oficiálnych údajov rakúskeho ministerstva vnútra zvíťazila jeho strana s 38,4 % hlasov. To je veľa. Viac ako v parlamentných voľbách v roku 2017. Vtedy ANP získala 31,4 % hlasov. Sociálni demokrati dostali 29. septembra 21,5 %, Rakúska strana slobody (APS) 17,3 %, zelení 12,4 % a Nové Rakúsko 7,4 %. Presvedčivé víťazstvo rakúskych „ľudovcov“ je nepopierateľné. Na vytvorenie novej vlády je však znova potrebná koalícia.


"Sme veľmi vďační. Je to naozaj neuveriteľný výsledok. Sme veľmi šťastní a urobíme všetko pre to, aby sme nesklamali dôveru voličov, " uviedol Kurz po oznámení predbežných výsledkov. „Pre nás je to historický deň. Takýto rozdiel medzi medzi prvým a druhým miestom ešte voľby nepamätajú," zdôraznil.


AKTUALIZOVANÉ #3: Rakúske voľby vyhral Kurz s jeho stranou ÖVP, sociálni demokrati sú na 2. mieste
V predčasných parlamentných voľbách v Rakúsku zvíťazila Rakúska ľudová strana (ÖVP) bývalého kancelára Sebastiana Kurza so ziskom viac než 37 percent hlasov. Vyplýva to z prvého exit pollu, ktorý pre spravodajskú televíziu OE24 vypracoval inštitút... Čítať ďalej
29 | 09 | 2019 | Peter Bachan, TASR

Kurz sa stal najmladším premiérom v Európe ešte v októbri 2017. Mal iba 31 rokov. Jeho strana vtedy tiež zvíťazila vo voľbách. Pred dvoma rokmi vytvorila vládnu koalíciu so Stranou slobody (APS). O približne rok a pol mu ale rakúsky parlament vyslovil nedôveru. Dôvodom bol škandál súvisiaci s vtedajším vicepremiérom a lídrom APS Heinz-Christianom Strachem. Najväčšie nemecké noviny totiž zverejnili video, na ktorom sa Strache stretol so záhadnou dámou v španielskom letovisku Ibiza. Označili ju za „neter ruského oligarchu“. Údajne s ňou preberal možnosť kúpy rakúskych novín. Cieľom malo byť ovplyvňovanie volieb. Strache následne rezignoval. Rakúska vláda padla. Rakúska najvyššia prokuratúra neskôr po dôslednom preštudovaní videonahrávky zistila, že záhadná dáma vôbec nebola Ruska. A už vôbec nie neter ruského oligarchu. Išlo o lotyšskú občianku. Účel však bol splnený. Sebastian Kurz bol zbavený moci.


Ako rakúsky kancelár totiž Kurz vonkoncom nespĺňal kritériá obvyklé pre štandardného európskeho politika. Vyjadril nesúhlas s Bruselom v otázkach prisťahovalectva a podporoval spoločné projekty prepravy plynu s Ruskom. Ba dokonca navštívil Moskvu a stretol sa s prezidentom Vladimírom Putinom.


V aktuálnej predvolebnej kampani Kurzova strana vyhrala vďaka prízvukovaniu hodnôt ako „vlasť“, „identita“ a „zriekanie sa elít“. Otázne je, či znovu prichádza do úvahy opätovná koalícia s bývalým spojencom. So slobodnými z APS?


Terajší líder APS Norbert Hofer uviedol, že výsledky volieb znamenajú, že jeho strana odmieta účasť na koaličných rokovaniach s Kurzom. A sťahuje sa do opozície.


Rakúsko: Exkancelár Kurz nedovolí krajnej pravici viesť ministerstvo vnútra
31 | 07 | 2019 | Peter Králik/TASR

Sebastian Kurz sa pripojil k mládežníckej organizácii Ľudovej strany ešte ako tínedžer. Čoskoro už viedol pobočku strany vo Viedni. Potom stál na jej čele na federálnej úrovni. Stal sa zástupcom viedenského krajinského snemu. Jeho vzlet bol podporený schopnosťou podchytiť nálady mladých. Čierna je oficiálnou farbou ANP. Kurz si zvolil heslo „Schwarz macht geil“. Teda „Čierna je v pohode“. V prenesenom význame „Čierna je sexi“. Prenajal si čierny hummer a nastriekal naň heslo „Cool car“. A tak jazdil mestom v spoločnosti dvoch krások v čiernych tričkách a priliehavých šortkách. Seriózny imidž si začal pestovať až časom.


Pri nástupe do funkcie ministra zahraničných vecí vo veku 27 rokov sa stal najmladším ministrom zahraničných vecí na svete. Z Viedni pomerne rýchlo urobil miesto významných medzinárodných stretnutí. Svoje diplomatické schopnosti preukázal počas vrcholiacej migračnej krízy. Podarilo sa mu presvedčiť vodcov balkánskych krajín, aby na svojich hraniach zaviedli tvrdé opatrenia. Podarilo sa mu tak blokovať tok utečencov cez Balkán. V súlade s líniou spolupráce s krajinami strednej a východnej Európy sa Kurz opiera o tú časť historického dedičstva, keď do rakúsko-uhorskej ríše patrili nielen maďarské, ale aj české, slovenské, chorvátske a čiastočne i poľské územia.


Nie je však jasné, ako sa budú ďalej rozvíjať vzťahy medzi Viedňou a Berlínom. Na nedávny prípad nemeckej špionáže v Rakúsku sa iste nezabudlo.


Aká bude politika kancelára Sebastiana Kurza voči Rusku? Koordinátor Centra pre euroázijské štúdie na viedenskej univerzite, vedecký riaditeľ Inštitútu pre bezpečnostnú politiku, Alexander Dubovi, sa domnieva, že tento vzťah bude „bezproblémový a dobrý“. V prípade, že „pretrvá vôľa Francúzska, Nemecka a ďalších významných európskych hráčov zachovať sankcie voči Rusku, Rakúsko ich bude aj naďalej podporovať“. Kurz sa spod celoeurópskeho „kurzu“ len tak nevymaní. Tiež ťažko odhadnúť, či si zachová svoje presvedčenie, že sa „USA pre nás stávajú stále viac nespoľahlivými“.


RAKÚSKO: Kurzov spolupracovník mohol zničiť dôkazy súvisiace s videom z Ibizy
21 | 07 | 2019 | Peter Králik/TASR

Tak či onak, návrat Sebastiana Kurza je znakom zmeny politických generácií v Európe. Vektor zmeny ešte nie je úplne stabilný. Niektoré kroky francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a Kurzovo víťazstvo však ukazujú, že mladí politici pomaly ale iste chápu, že sa kľúče k mnohým európskym problémom nachádzajú v Moskve. Ešte v roku 2017 vyhlásil Paul Ziemiak, predseda mládežníckeho krídla CDU: „Som šťastný za svojho priateľa Sebastiana Kurza. Ľudia v Rakúsku chcú čerstvý vietor, nové mysle a jasné slová. „Ľudia to chcú všade. Nie iba v Rakúsku“.