TRAGÉDIA: Rekordný monzún a povodne zabili za posledných päť dní takmer 150 ľudí v Indii (VIDEO+FOTO)
01 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Za posledných päť dní v Indii zahynulo najmenej 148 ľudí, pretože rekordné monzúnové dažde vytvárajú najhoršie povodňové katastrofy, aké krajina za posledné desaťročia zaznamenala.


Prevažná časť úmrtí bola nahlásená v severnom štáte Uttarpradéš, kde sa predpokladá, že zomrelo pri povodniach 111 ľudí. Mnoho zomrelo utopením alebo v dôsledku zrútenia budov, ktoré &na nich padli. Počet obetí aj naďalej stúpa, pričom dážď taktiež stále neprestáva.



Búrka s názvom „Hikka“ je najväčším indickým monzúnom od roku 1994 a priniesla rekordné zrážky. Podľa indického meteorologického oddelenia (IMD) došlo v Bombaji k väčšiemu počtu zrážok, ako tomu bolo v predchádzajúcich 61 obdobiach.



V meste Patna bolo v pondelok zachránených približne 4 000 ľudí z oblastí postihnutých záplavami. Uviedli to indické národné sily ako reakciu na tieto katastrofy. Päť tímov v súčasnosti vykonáva pátracie a záchranné misie v meste, kde sú domy, školy, nemocnice a cesty stále ponorené v hlbokej vode.



Približne 900 väzňov v okrese Uttarpradéš v Ballii sa muselo kvôli extrémnym záplavám presunúť do iných zariadení z okresného väzenia, ktoré je umiestnené blízko rieky Ganga.



V pondelok indický premiér Narendra Modi uviedol, že koordinoval svoju činnosť s hlavným ministrom Nitishom Kumarom a že je pripravený poskytnúť regiónu potrebnú pomoc. Vodca opozičnej indickej strany Kongresu Rahul Gándhí tiež na Twitteri vyzval členov a kolegov, aby sa „okamžite zapojili do záchranných misií“.

AFP / Jignesh Mistry


Búrka teraz smeruje na západ smerom k Ománu, pričom sa očakáva, že niekedy od budúceho týždňa sa z Indie stiahne, uviedla IMD, avšak v oblasti Gudžarát, ako aj v Radžastane, Madhjapradéši a ďalších regiónoch bude v nasledujúcich dňoch aj naďalej silne pršať.



Bežca zabil blesk, keď po 50-kilometrových pretekoch dobiehal do cieľa
Thomasovi Stanleymu (33) z mesta Andover chýbalo v sobotu do cieľa už iba 0,4 kilometra, keď ho okolo 14.15 v Štátnom parku mesta Elk City zasiahol blesk. Čítať ďalej
01 | 10 | 2019 | Imrich Kovačič