Saudská Arábia investuje do Indie 100 miliárd dolárov na posilnenie väzieb a diverzifikáciu vlastnej ekonomiky
01 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Saudská Arábia sleduje dlhodobé investície v kľúčových indických odvetviach, ako sú petrochémia, infraštruktúra a ťažba, pričom poukazuje na potenciál rastu krajiny a potrebu diverzifikovať vlastné hospodárstvo arabského národa.


"India je pre Saudskú Arábiu atraktívnou investičnou destináciou, pričom chce podporiť dlhodobé partnerstvá s Naí Dillí," uviedol v nedeľu saudský veľvyslanec Dr Saudom bin Mohammedom Al Satim v rozhovore pre indickú spravodajskú agentúru.

Saudská Arábia, najväčší svetový vývozca ropy a kľúčový dodávateľ energie, poskytuje Indii približne 17 percent svojej ropy a 32 percent jej LPG, a ďalej uvádza, že sa chystá investovať do Indie v hodnote 100 miliárd dolárov.

„Saudské peniaze investujeme do indického energetického priemyslu, rafinérií, petrochemického priemyslu, infraštruktúry, poľnohospodárstva, nerastných surovín a baníctva,“ uviedol Al Sati.

Podľa vyslanca bude saudskoarabský štátny ropný gigant Aramco v spolupráci s indickou spoločnosťou Reliance Industries Ltd. Tento krok podporí väzby medzi týmito dvoma štátmi.

Al Sati hovoril aj o iniciatíve „vízie Saudskej Arábie 2030“, ktorú priniesol korunný princ Mohammed bin Salman, s cieľom znížiť hospodársku závislosť krajiny od ropy a diverzifikovať jej hospodárstvo. Uviedol, že v rámci tejto iniciatívy sa diskutuje o významnom rozšírení obchodu a podnikaní medzi Indiou a Saudskou Arábiou v rôznych odvetviach.

„V obchode medzi nami existuje obrovský nevyužitý potenciál, najmä v neropnom obchode, pričom posilňujeme spoluprácu v hospodárskej, obchodnej, investičnej, kultúrnej a technologickej oblasti,“ uviedol na záver Al Sati.

Začiatkom tohto týždňa Saudská Arábia oznámila, že zavedie nový vízový program pre 49 krajín a otvorí dvere zahraničným turistom. Tento krok bol prvým na zozname sociálnych reforiem v rámci iniciatívy „Vízia 2030“.

Spoločnosť Goldman Sachs predpovedá masívny rozmach smartfónov 5G v roku 2020
Podľa spoločnosti Goldman Sachs by technológia 5G mohla byť pre výrobcov smartfónov "prevratná". Banka Wall Street výrazne zvýšila svoje odhady na úspech smartfónov 5G, ktoré sa dostanú na trh budúci rok. Čítať ďalej
30 | 09 | 2019 | Marek Molnár