RADÍME: Začína sa chrípková sezóna, dôležitá je prevencia
01 | 10 | 2019 I TASR

Na začiatku chrípkovej sezóny je dôležité posilniť obranyschopnosť svojho organizmu dopĺňaním vitamínov, pravidelným pohybom i dôkladným umývaním rúk. Treba dodržiavať zásady prevencie na verejných priestranstvách, na pracoviskách, vo výchovno-vzdelávacích zariadeniach aj doma.


Predovšetkým pre rizikové skupiny ľudí je najúčinnejším spôsobom prevencie očkovanie proti chrípke, pripomína Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ). Do týchto skupín patria predovšetkým seniori, osoby so závažnými chronickými ochoreniami, ľudia s oslabenou imunitou, tehotné ženy a zdravotníci.

Pôvodcovia chrípky a prechladnutia sa do organizmu dostávajú cez horné dýchacie cesty a spojovky. V čase chrípkovej sezóny by teda ľudia mali dbať na ochranu zdravia osôb v bezprostrednej blízkosti, kýchať a kašľať do jednorazových vreckoviek, ktoré po použití zahodia do koša.

Počas chrípkovej sezóny si treba čo najčastejšie umývať ruky teplou vodou a mydlom a pripomínať to aj deťom. Treba namydliť celé dlane, chrbty rúk, priestory medzi prstami aj za nechtami. V prípade núdze pomôžu aj dezinfekčné gély na alkoholovej báze.

"Dôkladným umývaním rúk zabraňujeme riziku prenosu rôznych chorôb, vrátane chrípky a podobných ochorení. Umývanie rúk je najjednoduchší spôsob, ako vo veľkej miere predísť rozšíreniu respiračných infekcií, rovnako ako hnačkových ochorení a žltačky typu A," hovorí hlavný hygienik SR Ján Mikas. "Vírus chrípky prežíva na odeve, papieri či vreckovkách osem až 12 hodín. Na hladkých povrchoch dokonca 24 až 48 hodín," povedal Mikas.

K prenosu ochorenia môže dôjsť aj kontaminovanými predmetmi ako sú napríklad držiaky v hromadnej doprave, nákupné košíky a kľučky. V miestnostiach treba podľa hlavného hygienika dbať na pravidelné nárazové vetranie a v čase narastajúceho počtu chorých je vhodné vyhýbať sa uzavretým priestorom s vyššou koncentráciou ľudí. Ďalej zdôraznil, že vírus chrípky prežije v prachu a v izbovej teplote i niekoľko dní. V domácnosti sa preto počas chrípkovej sezóny odporúča upratovanie "navlhko", teda s použitím chemických dezinfekčných prostriedkov.

Chrípková sezóna trvá na severnej pologuli od októbra do konca apríla. V tomto období odborníci predpokladajú väčší výskyt chrípky a chrípke podobných ochorení. Počas chrípkovej sezóny môže dôjsť k chrípkovej epidémii. Podľa geografického šírenia sa rozlišuje lokálna, okresná, krajská a celoštátna epidémia. Vo všeobecnosti ide o epidémiu vtedy, ak chorobnosť vzrastie dvojnásobne na území okresu, kraja či celej republiky počas dvoch po sebe idúcich týždňov, alebo tieto epidémie postihnú viac ako polovicu územia, pričom musí byť laboratórne potvrdená cirkulácia chrípkových vírusov.

Bežca zabil blesk, keď po 50-kilometrových pretekoch dobiehal do cieľa
Thomasovi Stanleymu (33) z mesta Andover chýbalo v sobotu do cieľa už iba 0,4 kilometra, keď ho okolo 14.15 v Štátnom parku mesta Elk City zasiahol blesk. Čítať ďalej
01 | 10 | 2019 | Imrich Kovačič