TRAGÉDIA: Migranti útočia na hasičov a políciu v tábore na ostrove Lesbos, zahynuli dvaja ľudia (VIDEO+FOTO)
30 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Násilie sa vystupňovalo v preplnenom utečeneckom tábore Moria na gréckom ostrove Lesbos, keď vzbúrenci zničili hasičské vozidlá a po vypuknutí požiaru sa stretli aj s políciou. Pri týchto násilnostiach zomreli žena a dieťa.


Prvý požiar začal v nedeľu okolo 16:45 približne 400 metrov od utečeneckého centra, informovala polícia. Stalo sa to v olivovom háji, kde bola skupina migrantov nútená založiť tábor, pretože v hlavnom zariadení pre nich nebol priestor.



Akonáhle bol oheň v háji uhasený, vypukol ďalší len o 20 minút neskôr - tentoraz v centre medzi dvojposchodovými kontajnerovými domami, v ktorých bývali migranti. Zároveň sa násilie u migrantov vystupňovalo, pričom začali útočiť na hasičov, zničili najmenej dve hasičské vozidlá a zničili aj administratívne budovy tábora.

Hasiči následne utiekli zo scény spolu s personálom tábora. Prišla polícia, pričom okamžite nasadila slzný plyn a omračujúce granáty proti násilným migrantom. Na mieste sa nenachádzalo dostatok policajtov, takže do Lesbosu boli vyslané ďalšie policajné jednotky.

Giorgos Moutafis / Reuters


Nie je jasné, čo spôsobilo požiare. Miestne médiá však uviedli, že niektorí svedkovia videli migrantov zapaľovať koše. Pokiaľ ide o nepokoje, hovorí sa, že ich vyvolali nepriaznivé životné podmienky v tábore.



Pri požiari zomreli žena a dieťa. Spálené telá obetí sa našli v kontajnerových domoch. Deväť ľudí skončilo na zdravotnej starostlivosti kvôli zraneniam a vdýchnutím priveľa dymu.

JEMENSKÍ POVSTALCI OPÄŤ ÚTOČIA: Útok na provinciu Saudskej Arábie bol devastujúci, až 7000 vojakov bolo zabitých alebo zajatých
Jemenskí povstalci Houthi zverejnili záznam o víťaznom útoku na hranicu so saudskoarabskou provinciou Najran. Zábery ukazujú množstvo zajatých vojenských jednotiek, vrátane saudských dôstojníkov, a ich hardvéru. Čítať ďalej
30 | 09 | 2019 | Marek Molnár