Saudský princ súhlasí s Pompeom, že za útoky na ropné rafinérie je zodpovedný Irán
30 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Doterajší dedič saudského trónu, korunný princ Mohammed bin Salman, uviedol, že súhlasí s americkým ministrom Mikeom Pompeom, ktorý z nedávnych útokov na ropné zariadenia v Saudskej Arábii obvinil Teherán, pričom tento incident vyhlásil za vojnový akt.


Spojené štáty rýchlo uznali vinu Iránu za útoky, ktoré značne poškodili dve ropné zariadenia, pričom Teheránu prisľúbili odvetu. „Za týmto útokom nestál nikto iný ako Irán, pričom Spojené štáty budú reagovať správnym spôsobom,“ uviedol minulú nedeľu Pompeo.

Na otázku Norah O'Donnell z CBS, či súhlasí s Pompeovým posudkom, korunný princ odpovedal: „Samozrejme áno.“

Saudskoarabský vládca de facto prehlásil, že hoci súhlasí s USA, Rijád by sa nemal uponáhľať do vojny s Iránom, pretože by to pravdepodobne vyvolalo globálny ekonomický kolaps.

„Región predstavuje približne 30 percent svetových dodávok energie, približne 20 percent svetových obchodných pasáží, približne štyri percentá svetového HDP. Viete si predstaviť, že sa všetky tieto tri veci zastavia? To by znamenal úplný kolaps svetovej ekonomiky," dodáva princ.

„Politické a mierové riešenie je omnoho lepšie ako vojenské,“ ďalej prehlásil bin Salman, pre program CBS „60 Minutes“, ktorý sa vysielal v nedeľu.

Napriek tomu, že princ „dúfa“, že nenastane vojna medzi Rijádom a Teheránom, vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby zintenzívnilo tlak na Irán, pričom varuje, že inak „uvidíme ďalšiu eskaláciu, ktorá by ohrozila záujmy sveta."

Irán odmietol všetky obvinenia z účasti na útokoch bezpilotných lietadiel na tieto dve ropné rafinérie.

Washington okamžite po útokoch ukázal prstom na Irán, pričom trochu oneskorene, nasledovali Spojené štáty aj ich hlavní európski spojenci, Francúzsko, Nemecko a Spojené kráľovstvo, tvrdiac, že ​​pre nich bolo „jasné“, že za útoky je zodpovedný Irán.

JEMENSKÍ POVSTALCI OPÄŤ ÚTOČIA: Útok na provinciu Saudskej Arábie bol devastujúci, až 7000 vojakov bolo zabitých alebo zajatých
Jemenskí povstalci Houthi zverejnili záznam o víťaznom útoku na hranicu so saudskoarabskou provinciou Najran. Zábery ukazujú množstvo zajatých vojenských jednotiek, vrátane saudských dôstojníkov, a ich hardvéru. Čítať ďalej
30 | 09 | 2019 | Marek Molnár