POČASIE: Ochladenie príde vo štvrtok, čaká nás silný vietor
30 | 09 | 2019 I SITA

Na väčšine územia Slovenska je dnes vydaná výstraha 1. stupňa pred vetrom. Výstraha 2. stupňa platí pre severné okresy Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a Poprad. Cez našu oblasť bude postupovať ďalej na juhovýchod studený front spojený s hlbokou tlakovou nížou, ktorej stred sa presúva zo Severného mora nad Pobaltie.


V horách sa dnes očakáva búrlivý vietor až víchrica. Juhozápadný až západný vietor postupne zosilnie na 6 až 14 m/s (20 až 50 km/h), v nárazoch miestami 17 až 23 m/s (60 až 85 km/h). Informuje o tom portál Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) www.shmu.sk.

Podľa portálu www.imeteo.sk sa do strednej Európy dostala hlboká tlaková níž s názvom Mortimer. Priniesla silný vietor do oblasti Nemecka, v priebehu dneška podľa portálu postúpi aj nad naše územie. „Prinesie dážď, no najmä silný nárazový vietor, ktorý môže na horách dosahovať silu víchrice,“ informuje portál imeteo.sk.

SHMÚ dnes očakáva najvyššiu dennú teplotu 19 až 24 stupňov Celzia, v Žilinskom kraji a pod Tatrami okolo 17 stupňov. Ešte v utorok dosiahnu najvyššie teploty na Slovensku 24 stupňov, v stredu 23 stupňov. Vo štvrtok sa má ochladiť – najvyššia denná teplota bude 10 až 15 stupňov.

Meteorológovia predpovedajú na tento týždeň na viacerých miestach dážď, prehánky, ojedinele aj búrky. Od štvrtka má vo vyšších polohách padať sneh.