JEMENSKÍ POVSTALCI OPÄŤ ÚTOČIA: Útok na provinciu Saudskej Arábie bol devastujúci, až 7000 vojakov bolo zabitých alebo zajatých
30 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Jemenskí povstalci Houthi zverejnili záznam o víťaznom útoku na hranicu so saudskoarabskou provinciou Najran. Zábery ukazujú množstvo zajatých vojenských jednotiek, vrátane saudských dôstojníkov, a ich hardvéru.


Zábery sa vysielali v nedeľu na televíznom kanáli Al Masirah, ktorý je prevádzkovaný jemenskými povstalcami. Vo videu sa nachádza hovorca povstalcov, ktorý vysvetľuje podrobnosti vojenskej operácie, ktorú označil ako „Víťazstvo od Boha“.

Útok začal pred pár dňami, ale údajne bol plánovaný niekoľko mesiacov. Hovorca tvrdil, že tri saudskoarabské brigády boli napadnuté z obrovskej zálohy. Útok proti saudským jednotkám, o ktorých sa tvrdí, že ich celkový počet bol približne 7 000, sa odohral na pri hranici so saudskoarabskou provinciou Najran.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=268&v=pLmZen8lVBw

Na záberoch sa nachádza obrovský vojenský konvoj, ktorý cestuje po úzkej ceste uprostred hôr. Konvoj sa skladal predovšetkým z obrnených transportérov, ktorí sa zdajú byť kanadskými LAV-25.

Al Masirah / Reuters TV


Konvoj bol zameraný vojenskými vylepšenými výbušnými zariadeniami (IED), delostrelectvom a paľbou z ručných zbraní, pričom je vidieť, ako Saudi panikária a snažia sa utiecť, zatiaľ čo niekoľko vozidiel je drvivo zasiahnutých a jedno dokonca vrazilo do rokliny. Zábery taktiež ukazujú mŕtvych vojakov, zatiaľ čo množstvo zajatých vojakov sa odvádza preč.

YouTube / YemenWrath


Ďalej je na záberoch možno vidieť veľa vojenských vozidiel - od amerických vozidiel Oshkosh až po najrôznejšie nákladné vozidlá so zbraňami. Niektoré využité zbrane nechali bojovníci Houthi na mieste, zatiaľ čo iné, vrátane APC s rotačným delom so šiestimi hlavicami, si zobrali so sebou späť.

YemenWrath


Popri desiatkach obrnených vozidiel, Houthi očividne zachytili aj štedré množstvo munície, ktoré zobrali z táborov saudskoarabských jednotiek. Povstalci odcudzili desiatky ručných zbraní, muníciu, raketomety a iné zariadenia od svojich protivníkov.

Al Masirah/Houthi Military Media Center/Reuters TV


Houthi tvrdia, že celkovo bolo zajatých približne 2 000 ľudí.



YouTube / JemenWrath


Medzi väzňami sú okrem miestnych obyvateľov aj saudskoarabskí dôstojníci. Vo videu sa objavuje niekoľko ľudí vo vojenských uniformách so saudskými znakmi. Medzi "trofejami" môžete vidieť aj obrnené vozidlá so znakom Saudskej Arábie.



Saudská Arábia doteraz nepredložila žiadne vyhlásenie týkajúce sa tohto incidentu a údajných obetí.

TRAGÉDIA: Masívny požiar zasiahol železničnú stanicu v Saudskej Arábií na kľúčovej pútnickej trase Mekka - Medina (VIDEO)
Z vlakovej stanice v meste Jeddah v Saudskej Arábii sa valil obrovský čierny dym. Vysokorýchlostná železnica Haramain spája sväté mestá Mekky a Medíny v islame, pričom je nevyhnutná na uľahčenie presunu ľudí, ktorí smerujú na svätú... Čítať ďalej
29 | 09 | 2019 | Marek Molnár