Grécko: Požiar v utečeneckom tábore má dve obete
30 | 09 | 2019 I TASR

Najmenej dvaja migranti — žena a jej dieťa — prišli v nedeľu o život pri dvoch požiaroch v preplnenom utečeneckom tábore Moira a v susednom stanovom tábore na gréckom ostrove Lesbos. Informovala o tom agentúra ANA s odvolaním sa na políciu.


Podľa nej vypukli požiare v rozpätí asi 20 minút: najprv horelo v stanovom tábore, potom v záchytnom tábore Moira. Zatiaľ čo plamene v stanovom tábore sa podarilo rýchlo uhasiť, požiar záchytného tábora, ktorý spôsobil značné škody, ukončil až zásah hasiaceho lietadla.

Podľa redaktora agentúry AFP došlo po požiari v tábore k nepokojom. Voči rozvášnenému davu nasadila polícia slzotvorný plyn.

V tábore Moria sa nachádza približne 13.000 ľudí, hoci má kapacitu iba pre 3000 osôb.

V Grécku sa nachádza približne 70.000 prevažne sýrskych utečencov, ktorí sa tam dostali od roku 2015 cez susedné Turecko. Na ostrovoch Lesbos, Chios, Samos, Leros a Kos v súčasnosti žije takmer 30.000 migrantov. Ide o najväčší počet od marca 2016, keď vstúpila do platnosti dohoda medzi Európskou úniou a Tureckom, ktorá pomohla výrazne obmedziť prílev migrantov do Grécka.

Migračná dohoda totiž stanovuje, že EÚ môže poslať späť všetkých migrantov a utečencov, ktorí nelegálne prichádzajú na grécke ostrovy cez Turecko. Azylové konania sú však zdĺhavé pre nedostatok personálu.