VIDEO: Po páde stíhačky sú cvičné lety MiG-ov pozastavené, ochrana SR zabezpečená
29 | 09 | 2019 I Magda Danková
Cvičné lety všetkých stíhacích lietadiel MiG-29 sú v súčasnosti pozastavené, avšak pohotovostný systém NATINAMDS je plne zabezpečený. V súvislosti s pádom stíhacieho lietadla neďaleko Nitry to v nedeľu uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

Rezort obrany sa v tejto súvislosti dištancuje od akýchkoľvek predbežných a neoverených informácií, ktoré sa šíria ohľadne príčiny nehody. "Nebudem špekulovať o príčine, počkám si na závery. Vec vyšetruje Krajské riaditeľstvo policajného zboru v Nitre pod dozorom prokurátora.

Verím však, že aspoň na čas utíchnu hlasy, ktoré spochybňujú potrebu nákupu nových stíhacích lietadiel F-16. Bezpečnosť našich vojakov, ktorí zabezpečujú obranu Slovenskej republiky, je pre mňa na prvom mieste," zdôraznil šéf rezortu obrany Peter Gajdoš.

AKTUALIZOVANÉ: Pri Zlatých Moravciach spadlo stíhacie lietadlo MiG-29, pilot žije
Pri Zlatých Moravciach spadlo v sobotu vo večerných hodinách stíhacie lietadlo MiG-29. Pilot sa katapultoval. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva obrany SR Danka Capáková. Čítať ďalej
28 | 09 | 2019 | Peter Bachan, TASR


Minister zároveň zdôraznil, že škody spôsobené v okolí miesta nehody plne uhradí rezort obrany na základe záverov škodovej komisie. Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Daniel Zmeko ocenil profesionalitu a špičkový výcvik pilota.

"Ako náčelník Generálneho štábu som nesmierne rád, že naši piloti sú špičkovo vycvičení a práve vďaka tomu môžem konštatovať to jediné, čo je pre túto chvíľu naozaj dôležité. Nikto nezomrel a ani nebol vážnejšie zranený, rodina neprišla o otca a manžela - a ozbrojené sily o skvelého vojaka - skúseného pilota. Vznikli iba značné materiálne škody stratou stíhacieho lietadla a v podstate vzhľadom na situáciu zanedbateľné škody v okolí miesta nehody," vyhlásil Zmeko.



Dodal, že v súvislosti s nehodou boli aktivované všetky kompetentné pohotovostné zložky a ochrana vzdušného priestoru Slovenskej republiky je zabezpečená v plnom rozsahu. Stíhacie lietadlo MiG-29 havarovalo v sobotu približne o 21.30 hodine v časti obce Nové Sady - Ceroviny. Po páde začalo horieť, na mieste zasahovalo 12 hasičov z Nitry. Pilot sa stihol katapultovať, v súčasnosti je hospitalizovaný v nemocnici a jeho stav je stabilizovaný.