Britský tanker Stena Impero úspešne dorazil do Dubaju po prepustení Iránom
29 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Stena Impero, ropný tanker pod vlajkou Spojeného kráľovstva, ktorý bol zadržaný Iránom 10 týždňov potom, čo bol iránsky tanker zadržaný britskými silami, konečne ukotvil v dubajskom prístave Rashid.


Tanker zakotvil v Spojených arabských emirátoch po tom, čo v piatok vyplával z iránskych vôd.

Sedem námorníkov, z celkového počtu 23, bolo prepustených začiatkom tohto mesiaca z paluby lode, pričom táto loď je vo švédskom vlastníctve. Zvyšná posádka dostala dokonca aj lekárske prehliadky pred odchodom domov k svojim rodinám.



„Posádka je pochopiteľne v dobrej nálade. Keď sa dostanú na breh skontrolujú ich zdravotní odborníci, ale kapitán nás informoval, že všetci sú v dobrom zdravotnom stave,“ prehlásil pre agentúru Reuters Erik Hanell, šéf švédskej Steny Bulk.



Ropného tankeru Stena Impero sa 19. júla zmocnili iránski revoluční strážcovia, krátko po vplávaní do iránskych vôd, ktoré sú mimo britského územia Gibraltár. Pred prepustením iránskej lode v auguste došlo k uvoľneniu napätia v celosvetovej lodnej doprave.

TRAGÉDIA: Plamene pohltili 2 ropné tankery v juhokórejskom prístave (VIDEO+FOTO)
Hustý dym zahalil panorámu v juhokórejskom prístave Ulsan po výbuchu na ropnom tankeri, pričom po výbuchu nasledovala aj ďalšia loď. Deväť ľudí na palube bolo zranených. Čítať ďalej
28 | 09 | 2019 | Marek Molnár