AKTUALIZOVANÉ #3: Rakúske voľby vyhral Kurz s jeho stranou ÖVP, sociálni demokrati sú na 2. mieste
29 | 09 | 2019 I Peter Bachan, TASR

V predčasných parlamentných voľbách v Rakúsku zvíťazila Rakúska ľudová strana (ÖVP) bývalého kancelára Sebastiana Kurza so ziskom viac než 37 percent hlasov. Vyplýva to z prvého exit pollu, ktorý pre spravodajskú televíziu OE24 vypracoval inštitút verejnej mienky Research Affairs.


Predbežné výsledky potvrdzujú aj údaje inštitútu ARGE, ktorý zverejnila agentúra APA. Kurzova ÖVP si podľa neho oproti parlamentným voľbám z roku 2017 polepšila o 5,7 percentuálneho bodu a dosiahla 37,2 percenta hlasov. V Národnej rade by tak získala 70 mandátov.

Víťazstvu ÖVP zrejme pomohli aj škandály súvisiace s financovaním Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) - niekdajšieho koaličného partnera ÖVP -, komentovala predbežné výsledky APA.

KOALÍCIA OĽaNO-SMK SA NEKONÁ: Dokonca ani voliči týchto subjektov si ju neželajú!
Matovič pred dvoma týždňami pozval predstaviteľov mimoparlamentnej SMK, aby s ním rokovali o spoločnej kandidátke do parlamentných volieb. To však ešte netušil, aké čísla prinesie agentúra Focus. Čítať ďalej
29 | 09 | 2019 | Peter Bachan, TASR


Na druhom mieste skončila Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ), ktorej predsedá Pamela Rendiová-Wagnerová. Ako uviedla stanica ORF citujúc údaje inštitútu SORA, SPÖ získala 22 percent hlasov, čo predstavuje pokles o 4,9 percentuálneho bodu v porovnaní s rokom 2017.

Ide pritom o najhorší volebný výsledok SPÖ v dejinách. Generálny manažér SPÖ Thomas Drozda však uviedol, že jeho strana napriek porážke koaličné rozhovory "určite neodmietne".

Krajne pravicová FPÖ získala podľa inštitútu Research Affairs len 17 percent hlasov voličov, čo je o 9 percentuálnych bodov menej než pred dvoma rokmi. Podľa údajov SORA dosiahla FPÖ len 16 percent.

DANKO ÚTOČÍ: Stratifikáciu nemocníc je podľa neho "odrb", "NEFEŤ PLESEŇ, LIKVIDUJ JU!" je jeho heslom
Predseda Národnej rady Andrej Danko poslal médiám tlačovú správu, v ktorej nazýva stratifikáciu nemocníc nazýva „odrbom“. Čítať ďalej
29 | 09 | 2019 | Peter Bachan


Pokles voličských hlasov FPÖ zrejme súvisí aj s aférou okolo videa natočeného tajne na ostrove Ibiza, v ktorom jej bývalý šéf Heinz-Christian Strache pred voľbami z roku 2017 diskutuje o možných nelegálnych daroch pre svoju stranu. Strache v tejto videonahrávke údajnej príbuznej jedného ruského oligarchu výhľadovo sľubuje verejné zákazky, ak mu pomôže k úspechu.

Veľký úspech zaznamenali Zelení (14,3 percenta podľa údajov SORA), ktorým sa v predošlých parlamentných voľbách štvorpercentnú hranicu zvoliteľnosti prekročiť nepodarilo (v roku 2017 získali 3,8 percenta hlasov). Liberálna strana NEOS dosiahla 7,4 percenta. Strana Jetzt - Liste Pilz (1,8 percenta) by sa podľa údajov SORA do parlamentu nedostala.

Zo 180 kresiel v parlamente by podľa údajov inštitútu SORA 71 získala ÖVP, nasledovala by SPÖ so 41 kreslami, FPÖ s počtom 30 kresiel, Zelení s 27 a strana NEOS so 14 poslaneckými kreslami. Ako uvádza webový portál televízie OE24, väčšinovú koalíciu by tak mohli vytvoriť dvojice ÖVP-FPÖ, ÖVP-SPÖ či ÖVP-Zelení. Možná je i trojkoalícia ÖVP-Zelení-NEOS.

Blahova ostrá kritika Kisku - "Žalude sú zradcovia a zradia aj Slovensko!"
29 | 09 | 2019 | Magda Danková


Inštitút Research Affairs vyspovedal medzi 07.00 h - 13.00 h dovedna 700 voličov po tom, ako odovzdali svoj hlas. Z toho 200 ľudí odpovedalo telefonicky.

Volebná účasť dosiahla podľa SORA 76,7 percenta. Spravodajská televízia OE24 však uviedla, že volieb sa zúčastnilo až 80 percent oprávnených voličov.

Kurzovi gratuloval už aj slovenský premiér Peter Pellegrini.

Premiér Pellegrini zablahoželal Kurzovi, teší sa na ďalšiu spoluprácu
Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) zablahoželal predsedovi Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) Sebastianovi Kurzovi k víťazstvu v predčasných parlamentných voľbách v Rakúsku. "Teším sa na ďalšiu výbornú spoluprácu medzi našimi krajinami v... Čítať ďalej
29 | 09 | 2019 | TASR


Víťazovi nedeľňajších parlamentných volieb v Rakúsku - bývalému kancelárovi a predsedovi Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) Sebastianovi Kurzovi -, ktorého strana získala podľa predbežných výsledkov viac než 37 percent hlasov, zagratulovala dočasná kancelárka Brigitte Bierleinová. Informovala o tom rakúska stanica OE24.

"Gratulujem hlavnému kandidátovi počtom hlasov najsilnejšej strany Sebastianovi Kurzovi. Jemu, ako aj všetkým kandidátom a kandidátkam chcem vysloviť svoje uznanie za ich intenzívne osobné nasadenie v uplynulých týždňoch," uviedla vo svojom vyhlásení Bierleinová. Dodala, že svoju funkciu bude vykonávať "s najlepším vedomím a svedomím" až do vymenovania novej vlády.

K historickému víťazstvu zagratulovala Kurzovi telefonicky aj šéfka budúcej Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Zdôraznila, že sa teší na ďalšiu spoluprácu na európskej úrovni, ako pre agentúru APA uviedol Kurzov hovorca.

"Nemám slov," reagoval na predbežné výsledky samotný Kurz, ktorého citovala televízna stanica OE24. "Veľká, veľká vďaka za vašu podporu a dôveru," vyhlásil. "Takýto výsledok sme ani len nemohli očakávať," vyjadril sa Kurz a dodal, že ide o veľkú zodpovednosť. "Pre naše krásne Rakúsko budeme pracovať čo najlepšie," dodal.

Vedci tvrdia, že Planéta X môže byť len čiernou dierou s veľkostou bowlingovej gule
Astronomická anomália, ktorú vedci doteraz považovali za neobjavenú planétu, môže byť podľa novej teórie veľká čierna diera, ktorá sa skrýva hlboko v našej slnečnej sústave. Čítať ďalej
29 | 09 | 2019 | Marek Molnár


Naopak, nespokojnosť s výsledkom volieb vyjadrila šéfka Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ) Pamela Rendiová-Wagnerová. Sociálni demokrati totiž so ziskom 22 percent hlasov, ako uvádzajú predbežné výsledky, zaznamenali doteraz najhorší volebný výsledok. V porovnaní s parlamentnými voľbami z roku 2017 stratili 4,9 percentuálneho bodu.

"Nie je to to, čo sme si želali. Nie sme s tým spokojní," vyhlásila Rendiová-Wagnerová. Poďakovala sa však členom svojej strany a vyjadrila presvedčenie, že jej strana v predvolebnom súboji nasadila tie správne témy.

Predseda krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbert Hofer po volebnej porážke (strana získala predbežne 17 percent hlasov) avizoval, že jeho strana zrejme prejde do opozície a nebude sa usilovať o opätovné vytvorenie koalície s ÖVP. Volebný výsledok podľa jeho slov totiž nenasvedčuje tomu, že by mali začať viesť koaličné rokovania. "To znamená, že sa pripravujeme na opozíciu," povedal Hofer a dodal, že z výsledku volieb "nie je nadšený".

Ministerstvo zdravotníctva odmieta tvrdenie SNS, že stratifikácia prinesie rušenie nemocníc
Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR odmieta tvrdenie SNS, že reforma zdravotníctva prinesie rušenie nemocníc. Podľa rezortu ide o nepochopenie materiálu. TASR o tom informovala hovorkyňa MZ Zuzana Eliášová. Čítať ďalej
29 | 09 | 2019 | TASR