VIDEO: Po Trumpovi sa ekologickej aktivistke Grete vysmial aj Klaus; „Nech ju zoberie Barnevernet“
25 | 09 | 2019 I René Skalný
Najnovší prejav švédskej aktivistky Grety Thunbergovej na klimatickom summite OSN mal ohlas u svetových politikov. 16-ročná bojovníčka za ochranu klímy v New Yorku karhala svetových lídrov. Kým viacerí jej ekologickému fanatizmu tlieskajú, poniektorým je dievčina len na smiech.



„Moje posolstvo je: budeme vás sledovať“, začala Thunbergová hneď z ostra a bez pozdravu svoje vystúpenie na klimatickej konferencii OSN. „Toto všetko nie je v poriadku,“ pokračovala po tom, ako si za svoju prvú vetu vyslúžila potlesk. Vôbec by tam vraj nemala byť. Mala by byť na druhej strane oceánu v škole.

„Vy sa obraciate na nás mladých? Ako sa opovažujete?! Ukradli ste mi sny a detstvo svojimi prázdnymi slovami. Ja patrím medzi tých šťastných, iní ľudia umierajú. Vymierajú ekosystémy, sme na začiatku veľkého vyhynutia. A vy o tom nechcete hovoriť. Rozprávate len rozprávky o ekonomickom raste,“ kričala Thunbergová a mávala pravicou na pokraji plaču. A opäť sa tlieskalo.

„Ako sa opovažujete? Ocitli sme sa na prahu masového vymierania a napriek tomu jediné, o čom dokážete hovoriť, sú peniaze. Ste pre nás sklamaním“ vytkla počas summitu švédska aktivistka svetovým lídrom.

Prezident Spojených štátov reagoval na jej vyhlásenie v pondelok vo večerných hodinách tweetom, v ktorom napísal: „Pôsobí ako veľmi šťastné mladé dievča, ktoré sa teší na svetlú a krásnu budúcnosť. Je to také milé!“ 

Ku kritike provokatívnych slov mladej aktivistky sa najnovšie pridáva Václav Klaus. Za to, čo sa z mladej školáčky Grety stalo, môžu podľa bývalého prezidenta Václava Klausa jej rodičia.

„Greta je obeť fanatikov klimatického alarmizmu a nie je dôvod sa k nej vyjadrovať. Je to ešte dieťa a voči jej rodičom by mal zakročiť nórsky Barnevernet“, hovorí pre Parlamentné listy bývalá česká hlava štátu.

Trump si na summit iba odskočil, viac ho zaujíma sloboda vierovyznania
Na dôležitý klimatický summit, ktorý sa koná v pondelok v centrále Organizácie Spojených národov (OSN) v New Yorku, si nakoniec nakrátko odskočil aj americký prezident Donald Trump, hoci to pôvodne nemal v pláne. Na konferencii si posedel zhruba... Čítať ďalej
24 | 09 | 2019 | SITA


Podľa Václava Klausa je závažnejšia skutočnosť, že ju vôbec na pôdu Organizácie Spojených národov pozvali, za čím stojí generálny tajomník Guterres.

„Musím sa skôr vyjadriť k človeku, ktorý ju do OSN pozval, čo je António Guterres. Ten býval celkom normálnym ministerským predsedom Portugalska a ja som s ním neraz hovoril. Ale teraz sa asi zbláznil a bohužiaľ nielen on“, dodáva Václav Klaus.

V podobnom duchu reagoval aj Ivo Strejček z Inštitútu Václava Havla: „Pokiaľ zvíťazí gretenizmus, bojím sa o budúcnosť svojich detí“. Podľa neho je pravdepodobne duševne chorá Greta len nástrojom PR propagandy.