Chmelár dnes protestoval proti oceliarom z U.S.Steel pred ambasádou USA
25 | 09 | 2019 I Gabriel Matta


Na plot americkej ambasády dnes umiestnili transparent protestujúci proti všetkým, ktorí priviedli košické železiarne do súčasného stavu. Iniciatíva pod vedením Eduarda Chmelára sa rozhodla pre tento krok na protest pred hazardom s pracovnými miestami na východe Slovenska.

Chmelár vo svojom vyhlásení na Facebooku priamo obviňuje manažment najväčšieho zamestnávateľa v Košickom kraji. "Nie je možné vyhovárať sa na bruselskú environmentálnu legislatívu, keď si oceliarsky gigant od našej vlády vyloboval niekoľkoročnú výnimku a namiesto toho, aby tento čas využil na investície do ekologických výrobných technológií, vyžieral zisky, ktoré putovali na zvyšovanie platov amerických oceliarov. Stačilo toho vyžierania! Tvárou v tvár klimatickej kríze nastal čas, aby najväčší producenti emisií niesli zodpovednosť za svoju nečinnosť, vrátane trestnoprávnej."



Zároveň zakladateľ politického hnutia Socialisti, ktorý sa chystá vstúpiť do politiky už v nadchádzajúcich voľbách ostro kritizoval alibistický postoj Americkej ambasády na Slovensku: "Ambasáda USA sa síce tvári, že sa jej to netýka, že je to súkromná firma a oni s tým nič nemajú. Pravdou však je, že za túto korporáciu americká diplomacia silno lobovala. A rovnako je pravdou, že U. S. Steel reprezentujú v očiach slovenskej verejnosti Spojené štáty, takže aj americkú ambasádu na Slovensku by malo zaujímať, aký dopad na imidž USA bude mať pád železiarní, od ktorých závisí osud celého košického regiónu. Američania sa neustále chvastajú, že majú najmodernejšie technológie, najlepší manažment, najefektívnejšie vedenie, ale keď majú zainvestovať do rozvoja výnosného podniku, namiesto toho uvažujú len o tom, ako z neho vyryžovať čo najviac a smerujú k jeho predaju či likvidácii. To nie je krok, ktorý sa dá považovať za správanie partnera, tobôž nie spojenca. Preto budú Socialisti.sk od Spojených štátov žiadať, aby tak aktívne, ako vstupovali do rokovaní o kúpe Východoslovenských železiarní, sa zaujímali aj o súčasné správanie oceliarskeho giganta, ktorý môže postihnúť tisíce slovenských rodín a výrazne zhoršiť vnímanie USA na Slovensku."

Vyjadrenie oceliarní, ani amerického zastupiteľstva však zatiaľ ešte nebolo oficiálne publikované. V momente, kedy sa objavia tieto reakcia, budeme tento článok aktualizovať.