Čaputová sa v OSN postavila za aktivistku Gretu Thunbergovú! "Keď by som mala vymenovať len jednu vec, ktorá ma najviac znepokojuje, je to popieranie"
25 | 09 | 2019 I Ján Prokop

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová venovala väčšinu svojho prvého vystúpenia na všeobecnej rozprave zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku téme boja proti zmenám klímy. Hovorila ale aj o nerešpektovaní pravidiel niektorými mocnosťami, podľa zahraničných médií nepriamo kritizovala Rusko a sýrsky režim. Odsúdila tiež šírenie nenávisti a falošnej propagandy a potláčanie ľudských práv, ktorého sa niektorí dopúšťajú s tým, že bojujú proti extrémizmu.


"Je potrebné si pripomenúť, že ak jedna krajina obsadí územie inej krajiny, je potrebné to nazvať okupáciou, a nie mierovým rokovaním," uviedla Čaputová. Podľa serveru aktuality.sk tak narážala na anexiu ukrajinského Krymu Ruskom v roku 2014.

Podľa slovenského webu tiež nepriamo kritizovala sýrsky režim za chemické útoky v tamojšej občianskej vojne, keď vyhlásila, že "použitie chemických zbraní proti nevinným občanom nemožno ospravedlniť bojom proti terorizmu".

Slovenskú prezidentku ale obzvlášť znepokojuje popieranie klimatických zmien. "Keď by som mala vymenovať len jednu vec, ktorá ma najviac znepokojuje na svetovej úrovni, potom je to popieranie. Popieranie existencie klimatickej krízy, alebo tvrdenie, že vlastne nie je tak vážna, " uviedla Čaputová v OSN.

Čaputová sa tiež zastala šestnásťročnej švédskej aktivistky Grety Thunbergové, ktorej pondelkové emotívne vystúpenie na klimatickom summite v New Yorku jedovato komentoval americký prezident Donald Trump a ktorú francúzsky prezident Emmanuel Macron kritizoval za radikálne postoje, ktorými podľa neho rozdeľuje spoločnosť. Čaputová uviedla, že "mládež rozumie naliehavosti klimatickej hrozby lepšie ako my".

Podľa Čaputovej je nutné, aby ľudia zmenili životný štýl a spôsob uvažovania, podľa ktorého je "zelená príliš drahá a nie je zisková ". Uviedla tiež, že podnikatelia si už začínajú uvedomovať, že investície do zelenej ekonomiky môžu byť "ziskové a ekonomicky racionálne", vytvárajú navyše pracovné miesta aj nové podnikateľské príležitosti.

VIDEO: Po Trumpovi sa ekologickej aktivistke Grete vysmial aj Klaus; „Nech ju zoberie Barnevernet“
25 | 09 | 2019 | René Skalný