Hurikány majú počas nasledujúcich rokov navštíviť Európu, a to niekoľko krát!
24 | 09 | 2019 I Ján Prokop

V nasledujúcich rokoch bude musieť Európa čeliť väčším množstvám hurikánov. Podľa meteorológov za to môžu pokračujúce zmeny klímy.


Hurikány sa vyznačujú silnými dažďami a vznikajú vďaka teplým morským prúdom. Energia, ktorá sa uvoľňuje počas týchto zrážok, je hnacou silou hurikánov. Vznikajú za neskorého leta v západnej časti tropického Atlantiku, kde je morská voda dostatočne teplá.

Teplejšia morská voda poskytne hurikánom viac energie, čo ich ešte viac zosilnie. Silnejšie hurikány budú mať väčšiu šancu dostať sa do západnej Európy predtým než zaniknú. Ďalšou dôležitou zmenou bude to, že oblasť, kde je morská voda dostatočne teplá pre vytváranie hurikánov, sa rozšíri na východ.

VIDEO: Hurikán Dorian pokračuje ďalej: Niektoré mestské štvrte doslova zmizli! "Bol to 48 hodinový masaker"
Tisíce domov sú rozmetané po širokom okolí. Niektoré obce či mestské štvrte doslova zmizli. Desaťtisíce ľudí sa stalo bezdomovcami, prvé informácie hovoria o 23 mŕtvych. Počty obetí budú však nepochybne stúpať. Chýbajú základné potraviny a pitná... Čítať ďalej
05 | 09 | 2019 | Ján Prokop


Chladnejšia morská voda v stredných šírkach znižuje silu hurikánu. Ak hurikány dosiahnu strednej šírky pred tým, než zaniknú, môžu sa znovu zosilniť, aj keď je hladina morskej vody studenšia. Môže sa tak stať z dôvodu, že teraz môžu čerpať energiu aj zo zvýšených teplotných zmien zo severu na juh.

"Kvôli prevládajúcemu smeru povrchových vetrov pohybujúcich sa z východu na západ cez severný Atlantik sa hurikány pohybujú na západ a môžu zasiahnuť východné pobrežie Severnej Ameriky. Okrem pohybu smerom na západ sa pohybujú tiež k pólu. Tento pohyb je spojený s rotáciou Zeme, ktorá na hurikány vyvíja polárnu silu. Ak dosiahnu strednej šírky pred dosiahnutím krajiny, sú zachytené východnými vetrami, ktoré v týchto zemepisných šírkach prevládajú. Zvyšky hurikánov preto môžu zasiahnuť západnú Európu, "napísal server RTE.

V dôsledku nárastu teploty morskej vody o 2 až 3 ° C dochádza k zvýšeniu počtu hurikánu a hlavné búrková sezóna sa mení zo zimy na jeseň. To má ďalekosiahle dôsledky pre faunu a flóru.

Hurikán Dorian sa blíži k Európe! Predpokladá sa že dorazí v polovici septembra
Hurikán Dorian sa presúva na východ, v polovici septembra by mal začať ovplyvňovať počasie v severnej a strednej Európe, píše server denníka Heute.at. Podľa meteorologičky Dagmar Honsovej zo spoločnosti Meteopress nie je nezvyčajné, že sa niektoré... Čítať ďalej
04 | 09 | 2019 | Ján Prokop