VIDEO: Prvé zábery nového elektromobilu Porsche Taycan. Lacný špás to nebude, čo vás prekvapí?
04 | 09 | 2019 I Ján Prokop

Na troch miestach zároveň prebehla v stredu 4. septembra premiéra Porsche Taycan. Či už na solárnej farme neďaleko Berlína, pri Niagarských vodopádoch, alebo pri veternej elektrárni na čínskom ostrove Pching-svokrom, pre Porsche sa jedna o veľký míľnik.




Porsche sa jedna vec podarila ešte dávno predtým, než svoj prvý moderný elektromobil predstavilo. Takéto haló totiž okolo chystanej novinky si snáď nepamätám. Mesiace dopredu sme všetci nie v marketingovej masáži, ale s vlastným úprimným záujmom sledovali čriepky, ktoré nám zo Stuttgartu v súvislosti s taycanom lietali.





Pracovníkov od Porsche som počul o Taycane niekoľkokrát hovoriť ako o veľkej novinke počas početných stretnutí za posledný rok. Moc dobre si pamätám, že vždy všetkým tým inžinierom žiarili oči . Niet divu, veď Porsche si za tie roky vydobylo povesť precíznych ladiaci a všeobecne značky, ktorá neskáče do každej módy úplne bez hlavo.





Osobne novinku zaraďujem medzi európske elektromobily novej doby. Teda treba vedľa takého Jaguaru I-Pace , Audi e-tron alebo Mercedesu EQC . To sú autá, ktoré už pomaly elektromobilitu vďaka svojim vlastnostiam a technickým špecifikáciám posúvajú od experimentu oveľa bližšie k realite.




Teslarati.com


Teraz sa Porsche konečne o kompletné informácie vrátane sady fotiek podelilo. O dizajne napovedali rôzne upútavky, ale treba zhrnúť, že taycan je akýmsi Fastback s efektívnou aerodynamikou s koeficientom odporu vzduchu iba 0,22Cx, dizajnovo úplne tradične nadväzujúcim na legendárny model 911.

VIDEO: Ruský Rolls Royce vzbudzuje na cestách rešpekt. V Moskve otvorili predajňu ruských automobilov!
Luxusný Rolls Royce posunul latku naozaj vysoko. Model Aurus Senat vyjde milovníkov aut dobrých 18 miliónov rubľov, teda v prepočte asi 245-tisíc eur. Čítať ďalej
28 | 08 | 2019 | Ján Prokop


Je tam teda trochu tej tradície, ale tiež veľa moderného. Rovnako ako vo vnútri. Zatiaľ čo v tvare palubnej dosky pokojne môžete spoznať aj staré generácie 911, niektoré detaily ešte žiadny automobil zo Stuttgartu nemal. Redukované boli hlavne fyzické tlačidlá, dominantný je centrálny displej infotainmentu s uhlopriečkou 10,9 palca. Zaujme aj displej pre spolujazdca.

Prvýkrát si dá v Porsche objednať interiér úplne bez kože. To vraj v rámci ekologického zmýšľania. K dispozícii sú dva kufre. Pod prednú kapotu uložíte 81 litrov, dozadu 366 litrov.

Techbox- Denník N.sk


Už skôr vychádzali na povrch nepodložené informácie o tom, že vrcholné verzie taycanu ponesú legendárny názov Turbo aj napriek tomu, že logicky žiadne turbodúchadlo nemajú. Nevadí, v automobilovom priemysle sme si už pomaly zvykli, že číslovky a písmená sú skôr pre orientáciu v ponuke, než aby naozaj viedli potrebné ku zdvihovému objemu alebo iným klasickým záležitostiam.

Na začiatku je teda taycan k dispozícií v dvoch verziách, Turbo a Turbo S. Ten "slabší" ponúkne výkon 500 kilowattov (680 koní), vrcholné Turbo S 560 kW (761 k). Zrýchlenie z nuly na stovku vďaka elektromotoru na každej náprave zaberie iba 3,2, respektíve 2,8 sekundy.





Podľa prísnejšej metodiky WLTP prejde Taycan Turbo na jedno dobitie 450 kilometrov, Turbo S zvládne 412 km. Obe verzie majú elektronicky obmedzenú maximálnu rýchlosť na 260 km / h.


Nové ruské obrnené vozidlo je navrhnuté na prepravu jadrových zbraní (FOTO)
Ruský výrobca zbraní a strojov Remdizel, navrhol nový obrnený automobil, ktorý by mal použitý pri preprave jadrových zbraní. Čítať ďalej
04 | 09 | 2019 | Marek Molnár


Zásadné je taycan, čo sa nabíjanie týka. Ako prvý totiž má systémové napätie až 800 V, kdežto konkurencia často končí v polovici. Porsche uvádza, že na jednosmerných rýchlonabíjacích staniciach sa taycan vie na sto kilometrov dobiť za "niečo málo cez päť minút."





Taycan zvládne nabíjanie maximálne 270 kW, čo je doteraz najviac. Takáto Tesla Model 3, doterajší rekordman, vie 200 kW. Vďaka tomu Porsche uvádza, že v ideálnych podmienkach na rýchlonabíjacej stanici môžete taycan dobiť z piatich na osemdesiat percent za 22,5 minúty. Kapacita batérií v podlahe činí 93,4 kWh.




Porsche už uvádza prvé ceny. V Nemecku kúpite verziu Turbo za 152 136 eur, Turbo S vás vyjde 185 456 eur - vrátane dani. Vzhľadom k tomu, že český dovozca je úzko spojený s automobilkou, možno očakávať, že prepočítané ceny sa nebudú drasticky líšiť.





Otázkou však zostáva, kedy si budú zákazníci nový taycan môcť užívať. Už v marci totiž zo Stuttgartu hlásili, že majú 20 tisíc záväzných objednávok. To číslo sa pravdepodobne ešte zvýšilo, takže čakacia lehota minimálne budúci rok môže byť dlhšia. Výstavnú verejnú premiéru si vozidlo odbije na frankfurtskom autosalóne, ktorý štartuje 10. septembra.


Aplikácia Google Mapy má nové vylepšenie! Teraz sa už naozaj nikde nestratíte
04 | 09 | 2019 | Ján Prokop