Ľudovci z EP podporia Šefčoviča, ak predstaví kalendár na znižovanie byrokracie
01 | 09 | 2019 I TASR

Konzervatívci z Európskej ľudovej strany (EPP), najväčšej politickej skupiny v Európskom parlamente (EP), vyzvali slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča, aby po sľuboch, ktoré v pondelok popoludní poskytol pri verejnom vypočúvaní v europarlamente, predložil konkrétny kalendár na zníženie byrokracie a regulačnej záťaže v EÚ.


Šefčoviča ako prvého z 26 členov budúcej exekutívy EÚ predvolali na vypočúvanie pred členmi štyroch výborov europarlamentu.

"Vypočul som si odpovede pána Šefčoviča. Musím povedať, že nie som spokojný, ale budeme spolu s ním bojovať proti byrokracii. Žiadame ho, aby predložil konkrétny kalendár na zníženie byrokracie a regulačnej záťaže pre ľudí a pre malé a stredné podniky, ktoré sú pilierom hospodárstva EÚ," uviedol španielsky europoslanec a podpredseda poslaneckého klubu EPP Esteban González Pons, ktorý je členom aj právneho výboru EP aj výboru EP pre ústavné záležitosti - hlavných výborov, ktoré mali na starosti "grilovanie" Šefčoviča.

Po skončení takzvaného híringu González Pons spresnil, že je potrebný "jasný záväzok" na zabezpečenie toho, aby budúca Európska komisia navrhla nové zákony iba v nevyhnutných prípadoch. A zdôraznil, že akékoľvek nové právne nariadenie EÚ musí nahradiť všetky predchádzajúce v tej istej veci. Ide o princíp "jeden predpis za jeden predpis", ktorého cieľom je znížiť mieru byrokracie.

Šefčovič upozornil, že to je aj jeho cieľom, avšak nechce tento princíp aplikovať "mechanicky", aby neboli ohrozené súčasné štandardy napríklad v sociálnej oblasti.

"Ak chce Šefčovič získať podporu skupiny EPP, musí sa zaviazať, že udelí Európskemu parlamentu legislatívne právomoci, tak ako je to vo všetkých európskych krajinách. Musíme inštitúcie priblížiť viac ľuďom a zmenšiť priepasť medzi nimi a Európskou úniou," odkázal González Pons.